Stress verminderen met de juiste voeding?

Stressvolle gebeurtenissen- en dan heb ik het niet eens over extreme gebeurtenissen, maar gewoon de dagelijkse rompslomp, kunnen al tot een stijging van je cortisol niveau leiden. Verhoogde cortisol niveaus stimuleren je eetlust. Om dit vervelende en emotionele gevoel te onderdrukken kiezen sommige mensen dan voor gemakkelijke voeding. Hierdoor kunnen mensen  door stress en overconsumptie van ‘’verkeerde’’ voeding in gewicht aankomen, zeker als deze voeding van een goudgele M of andere plaats komt ;). En…… als je iets NIET wilt is dat aankomen, want dit levert dan uiteindelijk nog meer stress op!

Vandaag ga ik je uitleggen hoe je met bepaalde voeding stress kunt onderdrukken en/of beheersen.

Er is zijn namelijk voedingsproducten die over een kalmerend effect beschikken en je stress niveaus doet verlagen.

1. Asperges

groene-asperges

Ik weet het, deze slanke stengels staan ​​bekend om de vreemde geur die ze aan je urine geven. Maar daarnaast zijn ze rijk aan foliumzuur. Foliumzuur helpt je hoofd ”koel” te houden. Precies wat je nodig hebt in tijden van stress!

2. Avocado’s

Avocado’s zijn een van de beste voedingsmiddelen voor het verminderen van stress. Deze vruchten zijn rijk aan B-vitamines, zoals B6 en foliumzuur, die van nature je stress niveaus verlagen.

Daarnaast bevatten ze een goede dosis enkelvoudig onverzadigde vetten, die weer gekoppeld zijn aan gewichtsverlies, vanwege hun vermogen om de bloedsuikerspiegel en honger onder controle te houden. En of dat nog niet voldoende is, deze romige vrucht is ook nog eens rijk aan glutathion. Het stimuleren van glutathion vermindert oxidatieve stress. Kom maar op met die stressvolle momenten!

3. Bosbessen

organic blueberries

Blauwe bessen zijn zeer rijk aan antioxidanten zoals Anthocyaan. Wetenschappers vermoeden dat deze stoffen een gunstige invloed hebben op onze hersenen en het geheugen (scherpere cognitie).

Naast Anthocyaan zijn bessen, zoals aardbeien, frambozen en bramen, rijk aan vitamine C, wat weer effectief bij de bestrijding van stress is. Onderzoek toont aan dat mensen die een dosis vitamine C toegediend kregen een lagere bloeddruk en een lager cortisol niveau hadden na een stressvolle gebeurtenis dan diegene die geen vitamine C nuttigden.

4. Cashewnoten

ik hou van alle noten. Ik vind noten echt een geweldige snack, heerlijk knapperig en een beetje zout, wat ervoor zorgt dat m’n honger snel gestild is. Daarnaast beschikken ze over een gezonde dosis eiwitten en vet. Cashewnoten zijn een bijzonder goede bron van zink. Lage niveaus van zink zijn gekoppeld aan zowel angst als depressie. Aangezien ons lichaam op geen enkele manier zink kan opslaan, is het belangrijk om elke dag wat binnen te krijgen. Neem daarom toch eens wat vaker een handje cashewnoten als snack. Let wel op dat er niet teveel van eet want ze bevatten wel veel calorieën.

5. Kamillethee

Kamillethee werkt rustgevend en is ideaal tijdens stressvolle periodes. Onderzoek toont aan dat kamillethee tot een aanzienlijke daling van symptomen van angst leidt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je sneller in slaap valt. Ook vermindert het vermoeidheid en paniekaanvallen. Kortom een echt wondermiddel.

6. Chocolade

Lovechock

Naast het feit dat chocolade, meer is dan een bron van antioxidanten, die je lichaam helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker heeft pure chocolade een enorme positieve invloed op je stemming.

Een recente studie van de Universiteit van Californië, San Diego, School of Medicine wees uit dat wanneer mannen en vrouwen meer chocolade aten hun symptomen van depressie afnamen. Van donkere chocolade is bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Het bevat meer polyfenolen en flavonolen– twee belangrijke soorten antioxidanten– dan sommige vruchtensappen. Polyfenolen verminderen oxidatieve stress. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand, die in verband wordt gebracht met verschillende ziektes.

Chocolade heeft ook allerlei psychologische voordelen. Chocolade wordt vaak in verband gebracht met een positief effect op het humeur.

Kortom je kunt donkere chocolade gerust een paar keer per week eten, zonder dat het een ernstig effect heeft op je gewicht. Ik heb eigenlijk altijd een reep in mijn tas. Lovechock heeft een zeer handig formaat voor onderweg.

7. Knoflook

Net als veel andere planten, beschikt knoflook over krachtige antioxidanten. Deze chemische stoffen neutraliseren  (in sommige gevallen zelfs verminderen) vrije radicalen (deeltjes die onze cellen beschadigen, ziekten veroorzaken, en ouderdom stimuleren).

Knoflook heeft haar krachtige geneeskundige werking te danken aan de zwavel bevattende stof allicine die in dit plantje zit. Allicine, is gekoppeld aan het afweren van hartziekten, kanker en zelfs verkoudheid. Omdat stress ons immuunsysteem verzwakt, is knoflook de ideale immuunbooster.

8. Groene thee

Hoewel het cafeïne bevat, beschikt groene thee ook over theïne, een aminozuur. De theïne in thee werkt ontspannend en is tegen angst . Kortom een natuurlijk rust middel. Om dit effect te realiseren adviseer ik je om twee kopjes per dag te drinken.

9. Havermout

Havermout

Complexe koolhydraten, zoals die in havermout zorgen ervoor dat je hersenen serotonine, ”feel-good’’ chemicaliën, gaan produceren. Niet alleen serotonine beschikt over antioxiderende eigenschappen, het creëert ook een rustgevend gevoel dat stress helpt te overwinnen. Studies hebben aangetoond dat kinderen die havermout als ontbijt eten de gehele ochtend scherper zijn.

Daarnaast bevat Havermout bèta-glucan (oplosbare vezel), welke een vertragend effect op de bloedsuikerspiegel heeft, dit effect zet zich de gehele dag voort. Dus wanneer je ontbijt uit havermout bestaat zal het gemakkelijker voor je zijn om je bloedsuikerspiegel de rest van de dag onder controle te houden. ook niet geheel onbelangrijk voor de afvallers onder ons!

10. Oesters

Wie denkt dat oesters alleen je libido een boost geven heeft het fout. Oesters zitten boordevol zink. Het mineraal zink kalmeert het zenuwstelsel en reduceert op deze manier stress en de bijwerkingen hiervan.

11. Walnoten

Walnoten bevatten van alle noten de meeste en krachtigste antioxidanten. Waaronder vitamine E en andere componenten. Deze hebben een onstekingsremmende werking en neutraliseren vrij radicalen.  Mede om deze reden worden walnoten dan ook vaak als ”brainfood” bestempeld omdat van deze antioxidanten is gebleken dat het de hersencellen ondersteunt gezond te blijven. Daarnaast bevallen walnoten van nature eiwitten. Door de combinatie van eiwitten en vetten worden walnoten vertraagd opgenomen door het lichaam. Gevolg hiervan is dat je lichaam langer verzadigd is en je stofwisseling langer moet werken. Hierdoor verbrand je meer, ook op in-actieve momenten.

Enjoy a Stressless weekend!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s