The Social Jetlag

social jetlag

Wist je dat wanneer je al een uur of twee later in het weekend naar bed gaat dit schade kan aanrichten op je slaap, ook wel de sociale jetlag genoemd.

De sociale jetlag komt steeds vaker voor. Het is niet per se een slaapstoornis, maar wel een trend waar we voor moeten uitkijken. Vrijdag- en zaterdagavond uitgaan tot in de vroege uurtjes en de volgende dag uitslapen gooit onze biologische klok in de war. Zo erg zelfs, dat we moeite met onze “gewone” slaaptijd kunnen krijgen wanneer het zondagnacht is. Op zondagavond is het lichaam namelijk gewend aan langer opblijven en langer slapen. Gevolg chagrijnig en vermoeid de volgende dag.

Wanneer we in het weekend later naar bed gaan knoeien we met ons circadiaans ritme – de interne biologische klok die onze slaap/ waak tijd, evenals onze eetlust regelt.

Tot laat opblijven heeft een vergelijkbare invloed op je lichaam als een jetlag na een reis. Je brengt je lichaam namelijk in een andere tijdzone wanneer je uitslaapt op zaterdag en zondag.

Daar komt nog eens bij dat je in het weekend ook op andere momenten eet, sport en op een later moment wordt blootgesteld aan daglicht. Dit alles vertraagt ​​het circadiaans ritme.

Om deze vertraging te voorkomen geef ik je vandaag enkele tips:

1. Zorg voor een stevige nachtrust doordeweeks
Ga niet het weekend in met een slaap achterstand. Wanneer je doordeweeks goed slaapt, zal het tekort aan slaap wat je oploopt in het weekend makkelijker te hanteren zijn.

2. Doe een power nap!

Middag dutjeWanneer je weet dat het een lange nacht gaat worden doe dan een ​​kort dutje van te voren. Dit zorgt ervoor dat je de volgende dag sneller herstelt. De sleutel is: doe het dutje vóór 14:00 uur en beperk het tot 20 minuten.

3. Vermijd uitslapen op zowel zaterdag als zondag
We weten dat dit lastig is. Tuurlijk is het OK om twee extra uurtjes langer in bed te blijven liggen. Maar.. uitslapen tot in de middag is een NO GO! Dit heeft namelijk een negatieve invloed op de aanpassing naar je normale slaapritme.

4. Beweeg!
Wanneer je gaat sporten, begint de energie weer door je lichaam te stromen. Dwing jezelf naar de sportschool te gaan of maak gewoon een korte wandeling nadat je wakker wordt. Zo zal je na je ontbijt minder snel teruggaan naar je bed.

5. Zonlicht
Verkrijg zoveel mogelijk zon in de ochtend. Doe je gordijnen open, ontbijt bij je raam en ga dan naar buiten. Licht helpt om je circadiaanse ritme in toom te houden en het helpt melatonine niveaus te verminderen- een hormoon dat je slaperig maakt.

6. Drink 1 avond
Je bent beter af wanner je 1 avond in het weekend drinkt in plaats van beide. Alcohol kan de kwaliteit van je slaap verslechteren, waardoor je je de volgende dag nog slechter zult voelen.

Koffie

7. Drink geen koffie meer na 14:00

Bijna iedereen heeft koffie nodig om wakker te worden en ja, het is goed voor je. Maar drink het niet de hele dag door. Het vermijden van cafeïne na 14:00 uur heeft een positieve invloed op je slaap die nacht.

The bottom line: Niemand verwacht dat je je sociale leven beïnvloed, en twee uurtjes extra slaap vangen in het weekend is niet het ergste. Maar als je iemand bent met slaapproblemen op zondagavond of tijdens de werkweek, dan is een consistente wektijd echt belangrijk. De bedtijd is belangrijk, maar op hetzelfde tijdstip wakker worden is eigenlijk nog belangrijker.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s