7 gezonde voedingsmiddelen die averechts werken als je er teveel van eet

Iedereen weet dat het eten van een hele doos koekjes niet goed voor je is, maar overdrijven met bepaalde ”gezonde” voeding kan net zo gevaarlijk zijn. Nu zeg ik niet dat je deze voedingsmiddelen uit je dieet moet gooien, maar probeer er wel op te letten dat je ze niet in grote hoeveelheden consumeert. Want hoe gezond bepaalde voeding ook is, eet het met mate!!

Sinaasappels en tomaten

TomatenWees voorzichtig met tomaten en sinaasappels. De verhoogde-inname kan leiden tot reflux. Reflux of brandend maagzuur. Reflux ontstaat wanneer maagzuur in de slokdarm terecht komt. Op den duur kan dit leiden tot een Barrett slokdarm. Dit is een aandoening van het onderste deel van de slokdarm waarbij het slijmvlies (de slokdarmbekleding) is veranderd. Mijn advies is dan ook om niet meer dan twee porties van sinaasappels of tomaten per dag te consumeren en vermijdt deze voedingsmiddelen wanneer je al symptomen van reflux hebt.

Tonijn in blik
Deze eenvoudig te bereiden, lowcal vis is ideaal voor in een gezonde salade of sandwich to-go. Echter, het eten van te veel tonijn in blik kan resulteren in gevaarlijke hoeveelheden kwik in je bloed. Sinds de hoeveelheid kwik in tonijn hoger ligt dan in andere vissoorten. Overmatige inname van kwik kan leiden tot problemen met het gezichtsvermogen, verminderd gehoor en spraak, gebrek aan coördinatie en spierzwakte. Zorg ervoor dat je niet meer dan 3 tot 5 blikjes tonijn per week consumeert. Probeer tonijn af te wisselen met zalm, garnalen of makreel.

Water
Terwijl hydratatie de sleutel is tot een goede gezondheid, kan overmatig waterverbruik intoxicatie veroorzaken. Extreme wateropname verdunt het natriumgehalte in het lichaam, wat resulteert in een abnormaal lage bloeddruk. Wat vervolgens weer kan leiden tot een verminderde hersenfunctie en zelfs de dood. Hoeveel water precies schadelijk is? Dit probleem komt eigenlijk alleen voor bij extreem fanatieke marathon mensen en mensen die zichzelf dwingen tot ”over” drinken. Maar om ervoor te zorgen dat je niet te veel water drinkt, controleer je urine: Is je urine altijd transparant, verminderen dan je waterinname.

Soja Soja

Tofu liefhebbers, luister! Hoewel soja kan helpen bij het controleren van je cholesterolgehalte en je bloeddruk remt het ook de opname van ijzer. Zo kan overmatige soja inname tot een ijzertekort leiden. Ook omdat soja oestrogeenachtige verbindingen (isoflavonen) bevat, is het verstandig de consumptie van grote hoeveelheden te vermijden. Op de lange termijn kan dit baarmoederhalskanker veroorzaken. Hoewel er nog geen exacte hoeveelheid aan soja is vastgesteld, is het verstandig je vast te houden maximaal twee porties per dag of minder.

Spinazie
Deze veelzijdige en heerlijke groene bladgroente zit vol met positieve eigenschappen: Het is een uitstekende bron van eiwitten, vezels en diverse vitaminen en mineralen. Spinazie is ook hoog in luteïne. Een van de belangrijkste oorzaen van blindheid in de westerse wereld. Echter, spinazie is ook hoog in oxalaat, wat kan leiden tot de vorming van nierstenen.

Paranoten
Deze knapperige snack is een goede bron van eiwitten, vezels, essentiële vetzuren en selenium. Daarnaast is aangetoond dat ze je cholesterol en bloeddruk verlagen. Toch moet je deze noten niet elke dag consumeren omdat ze zeer rijk aan selenium zijn. Een tekort aan het sporenelement selenium is ongezond, maar een teveel kan giftig zijn. Te hoge concentraties kunnen bijvoorbeeld leiden tot knoflookadem, haar- en nagelverlies, stoornissen in het zenuwstelsel, een slecht gebit en verlamming. Eet van deze noten dus niet meer dan 10 per dag.

Dierlijke eiwitten
Wanneer je een groot fan bent van vetarm vlees zoals kip of pure eiwitten voor je dagelijkse dosis van eiwit, is het misschien tijd voor een dieetmakeover”. Het consumeren van teveel dierlijke eiwitten kan gevaarlijk zijn. Dierlijke eiwittenDierlijke eiwitten bevorderen het verouderingsproces en verhogen het risico op kanker (met name borstkanker). De eenvoudige oplossing? Probeer de meerderheid van je eiwitinname uit planten te halen. Eet eens bonen, noten, zaden en volle granen in plaats van dierlijke eiwitten.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s