Lekker in je vel: 9 geheimen!

De afgelopen week hoorde ik veel mensen klagen over van alles. Er zijn tal van redenen om humeurig te zijn. Gespannen relaties, financiële ellende en gezondheidsproblemen kunnen je geestelijk welzijn naar beneden brengen. Helaas kunnen we hier weinig controle op uitoefenen. Maar…. Gelukkig zijn er een paar kleine dingen die je kunt veranderen in je leven om je mentale toestand een boost te geven. Want lekker in je vel zitten en je prettig voelen dat wil toch iedereen 🙂

groenten en fruit

Je eet te weinig groente en fruit
Voeding heeft een grote invloed op je lichamelijke gezondheid, maar.. en ik spreek uit ervaring het kan ook een hele grote impact hebben op je mentale welzijn. Onderzoekers van de Universiteit van Warwick onderzochten de relatie tussen voeding en welzijn onder 80.000 mensen in Groot-Brittannië. Wat bleek nu? Mensen die op een dag ongeveer 500 gram groente en fruit aten een positievere geestelijke gezondheid hadden. Onder geestelijke gezondheid vielen de factoren: geluk, nervositeit, gevoel van leegte en psychische stoornissen.

Te weinig daglicht
Opgesloten de hele dag? Te weinig daglicht kan leiden tot humeurigheid. Mensen met een lage vitamine D-spiegel toonden eerder symptomen van een depressie dan personen die veel tijd doorbrengen in de zon. Maak dus vaker even een korte wandeling buiten!

water drinken

Je drinkt te weinig water
Uitdroging, al is het maar een klein beetje, kan al leiden tot vermoeidheid, verlies van focus en een slechter humeur. Zorg er dus voor dat je genoeg water drinkt gedurende de dag en al helemaal tijdens/ na het sporten.

Je spendeert teveel tijd aan Social Media
Hoe meer tijd je besteedt aan sociale media, hoe slechter je stemming zal worden. suggereert een studie uit 2014 van Oostenrijkse onderzoekers. De reden, zo lijkt het, is omdat het gebruik van Facebook kan voelen als een verspilling van tijd. Het is niet verwonderlijk dat als je iets zinloos doet dit een negatieve invloed heeft op je humeur erna. De oplossing: leg je computer weg, je telefoon neer en breng wat fysieke tijd door met de mensen om je heen!

Je zit onderuit gezakt
Waarom moest je van je moeder altijd “rechtop zitten”? Dit heeft te maken met je mentale welzijn. Onderzoek toont aan dat het veranderen van je onderuit gezakte houding, naar een houding meer rechtop geassocieerd wordt met een verbeterde stemming en energie. The Wall Street Journal wijst erop dat het hebben van een goede houding niet alleen goed kan zijn voor het humeur, maar ook voor het verminderen van pijn in je gewrichten en rug.

Je lacht te weinig
Dat lachen gezond is weten we allemaal. Lachen kan daadwerkelijk tot een verbetering van je geheugen leiden en je cortisol niveau gezond en onder controle te houden. Zelfs een geforceerde glimlach doet stress verlagen en roept positieve gevoelens op.

workaholic

Je werkt te hard
Workaholics hebben niet alleen een slechtere lichamelijke gezondheid, maar ook hun geestelijke gezondheid lijdt eronder. Een studie van de Kansas State University toonde aan dat wanneer mensen meer dan 50 uur per week werken het fysieke welzijn afnam. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat harde werkers weleens hun maaltijden overslaan. Naast de lichamelijke gezondheid die in gevaar wordt gebracht verminderde de mentale gezondheid ook.

Tuurlijk, je kan door omstandigheden (deadlines, projecten, hoge verwachtingen) een periode keihard moeten werken, maar probeer wel dicht bij jezelf te blijven. Slaap die periode wat meer, neem de tijd voor meditatie en houd rekening met wat echt belangrijk is in het leven, zodat je beter je prioriteiten en doelen kunt stellen.

Je slaap te weinig
Er is een verband tussen niet genoeg slaap en een verhoogd stress niveau en prikkelbaarheid. Harvard Medical School wijst erop dat wanneer men een week lang net te weinig slaap heeft de gevoelens van mentale uitputting, woede en verdriet verhoogt. De hoeveelheid slaap die nodig is verschilt van persoon tot persoon. Deskundigen wijzen erop dat over het algemeen volwassenen zeven tot negen uur per nacht moeten slapen, terwijl kinderen en tieners behoefte hebben aan een beetje meer. Echter, het is van belang dat je zelf uitzoekt hoeveel slaap jou het gelukkigst, gezondste en productiefst maakt!

Je gaat de stad nooit uit
Even de stad ontvluchten en de wijde natuur opzoeken kan je geest echt goed doen. Veteranen die op een meerdaagse wandel- en kampeertocht gingen scoorden na de reis, hoger op metingen van psychisch welbevinden en sociaal functioneren. Ook hun vooruitzicht op het leven was hoger.

natuur

Een andere studie toonde aan dat bij mensen die verhuizen van de stad naar een gebied met groen zowel hun humeur als geestelijke gezondheid verbeterde, zelfs jaren na de verhuizing. Kortom trek er dus vaker op uit om vervolgens ergens in een bosrijke omgeving te gaan fietsen of wandelen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s