10 manieren om je stofwisseling te verhogen

Heb jij het gevoel dat je stofwisseling in slow motion staat? Je lichaam overhalen om meer calorieën te verbranden is efficiënter dan dagelijks Spinning of urenlang gewichtheffen (ook al is dat ook een goede manier om in vorm te blijven of meer spiermassa op te bouwen).

Vandaag geef ik je aantal tips zodat ook jij je stofwisseling een boost kan geven!

1. Drink voordat je eet

Het drinken van twee glazen water voor elke maaltijd heeft een positief effect op je gewicht. Het drinken van water gedurende de dag verhoogt ook je stofwisseling, daarnaast voel je je ook nog eens energieker wanneer je je lichaam goed gehydrateerd. Proberen minstens 2,5 liter per dag te drinken in de zomer.

2. Blijf actief

traplopen

Wanneer je collega geërgerd vertelt je moet stoppen met het tikken van je been, kun je misschien uitleggen dat je gewoon wat oefeneningen aan het doen bent. Onderzoek toont aan dat deze vorm van activiteit leidt tot het verbranden van 350 calorieën extra per dag. Lage vormen van activiteit, zoals hardlopen, trap lopen, ijsberen terwijl je aan de telefoon bent tellen al. Profiteer hier dus van!

3. Voeg ‘’Whey Protein’’ toe aan je Smoothie

Voeg naast fruit en groente ook ‘’wei eiwit poeder’’ toe aan je smoothie. Wei eiwit is een metabolisme stimulerend ingrediënt. Wei eiwit heeft een positief effect op je calorieverbranding en de benutting van vet, het helpt het lichaam haar spieren te behouden en zorgt voor een vol gevoel. Alle soorten eiwit stimuleren je stofwisseling. Eiwit heeft een effect op de thermogenese, het maakt je lichaam warm, zodat het op zijn beurt meer calorieën verbrandt. Wei eiwitten zijn een zeer zuivere vorm van eiwitten. Dit komt doordat de lactose en vetten er zijn uitgefilterd. Zo hou je alleen de hoogwaardige aminozuren over. Hierdoor hoeft het lichaam dit proces niet meer zelf toe te passen en dit maakt de opname in het lichaam sneller. Hoe zuiverder dus het eiwit, hoe makkelijker en sneller de opname.
Uit een onderzoek, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition bleek dat de vetverbranding en het thermische effect groter was met wei eiwit dan met soja of caseïne.

4. Drink Cafeïne

Cafeïne heeft een licht stimulerende werking op je centrale zenuwstelsel dit maakt het een krachtige stofwisseling booster. Bovendien, beschikken koffiebonen over antioxidanten. Mits je kopje niet overladen is met slagroom en siroop, kan koffie een geweldige manier zijn om je energie en een aantal antioxidanten te geven. Bewezen is dat koffie je energie niveau verhoogt tijdens het sporten, vooral je uithoudingsvermogen. Doordat het je uithoudingsvermogen positief beïnvloedt verbrand je dus ook meer calorieën. Het drinken van koffie na een training kan ook nuttig zijn. Het consumeren van cafeïne na het sporten (duursporten) verhoogd je spierglycogeen met 66 procent, zodat je sneller herstelt.

5. Drink groene thee

groene thee

Drink jij net als de gemiddelde Amerikaan drie kopjes koffie per dag? Overweeg dan eens om 1 kopje koffie te vervangen door groene thee. Naast de metabolisme stimulerende cafeïneschok die groene thee je geeft, bevat deze thee een rijke bron van antioxidanten genaamd catechinen. Onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van groene thee in combinatie met drie uur matige lichaamsbeweging per week het buikvet verminderd (periode van drie maanden). Probeer wel voor de zuivere variant te kiezen met de minste toegevoegde suiker of kunstmatige zoetstoffen.

6. Yoghurt

De probiotica, de gezonde bacteriën in yoghurt kunen helpen gewicht te verliezen – mits je een vrouw bent ☺. Mannen en vrouwen die aan overgewicht lijden volgden een 12-weken dieet; de helft van de vrijwilligers namen iedere dag een probiotica supplement. De vrouwen in de probiotica-groep verloren meer gewicht dan die in de placebogroep (de probiotica had geen effect op mannen).

Daarnaast beschikt yoghurt, net als andere volvette zuivel, over een vetzuur genaamd geconjugeerd linolzuur (CLA). CLA kan de vetverbranding stimuleren. Vermijd yoghurt met smaakjes, deze bevatten namelijk net zoveel suiker als een candybar.

7. Voeg wat ‘’hitte’’ toe aan je maaltijd

Wanneer je smaak wilt toevoegen aan je eten, pas dan op met het zoutvaatje. In plaats daarvan kies je voor hete saus of chilipoeder. Chili pepers bevatten capsaïcine. De capsaïcine in de pepers heeft een effect op de thermogenese. Zo kan je lichaam wel 90 calorieën extra verbranden en dat onmiddellijk na een maaltijd. Studies tonen aan dat capsaïcine het bruine vet activeert, wat de calorieverbranding verhoogt. Wees niet zuinig met de hete pepers. Je kunt gerust een halve theelepel over je maaltijd strooien. Je moet echt genieten van de hitte!

8. Vis

Zalm

Een salade tijdens de lunch of diner is perfect. Voeg je hier nu ook nog eens zalm aan toe dan versnel je je stofwisseling helemaal. De metabolisme stimulerende effecten van eiwitten kende je waarschijnlijk al, maar met zalm in het bijzonder krijg je ook nog eens een dosis van omega-3 vetzuren binnen. Een studie gepubliceerd in de Journal of the International Society of Sports Nutrition, toonde aan dat diëten welke aangevuld werden met visolie de spiermassa verhoogde en het vet verminderde. Andere studies hebben soortgelijke effecten aangetoond.

9. Eet biologisch

Pesticiden, gevonden op conventioneel geteelde producten (niet biologisch), zijn onder andere de oorzaak van de vertraging van de stofwisseling. Koop biologisch waar mogelijk en kied voor vlees van de hoogste kwaliteit.

10. Schakel je Smartphone uit

Blootstelling aan blauw licht, uitgestraald door smartphones, computers en tablets beinvloeden je hongergevoel (negatief) zowel vóór als na het eten. De onderzoekers van de studie weten nog niet de exacte reden en zeggen dat er meer onderzoek nodig is.

Love, C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s