5 Soja Mythes

Je hoeft zeker geen sojaproducten te eten, zelfs wanneer je vegetarisch of veganistisch bent. Maar voor velen zijn, voedingsmiddelen zoals vegetarische hamburgers, sojamelk en miso soep een gemakkelijke en lekkere vlees-of zuivel vervanger.

Ondanks het feit dat soja redelijk geimplementeerd is in onze voeding, blijft er verwarring bestaan​​. Vaak krijg ik vragen als: is soja wel gezond voor mannen en is er een relatie tussen soja en borstkanker?

Om wat meer duidelijkheid te scheppen onthult Clairesdietfiles de 5 grootste mythes over soja:

MYTHE: Soja is geen goede bron van eiwitten

Edamame

Feit: Vegetariërs hebben het gehad met het prediken van eiwitten. In feite, staan sojabonen bekend als een compleet eiwit, wat betekent dat ze over alle essentiële aminozuren beschikken die we binnen moeten krijgen van voedsel. Een kopje gekookte sojabonen bevat ongeveer 22 gram eiwit, bijna net zoveel als een portie steak. Tofu bevat echter beduidend minder, met slechts negen gram.

MYTHE: Op soja gebaseerde vleesproducten zijn voedzaam omdat ze vegetarisch

Feit: Een op soja gebaseerde kip nugget, worst of kalkoenfilet hebben meestal nogal wat bewerking nodig, wat kan leiden tot een lange lijst met ingrediënten. Veel van deze producten zijn ook hoog in natrium en vet. Zoals bij alle voedingsproducten geldt, hoe dichter het bij zijn natuurlijke staat is, hoe beter.

MYTHE: Soja leidt tot borstkanker

Miso soep

Feit: Ja, sommige borstkanker groeit in aanwezigheid van oestrogeen, en ja, soja kan fungeren als oestrogeen. Maar er is geen direct verband dat zegt dat soja borstkanker veroorzaakt. In sommige dierstudies is aangetoond dat de zuivere isoflavonen:  fyto-oestrogene verbindingen uit de sojaboon,  de tumorgroei bevorderen. Echter, mensen produceren isoflavonen anders dan knaagdieren en isoflavonen supplementen variëren sterk van een soja rijk dieet.

Onder observationele studies van mensen, die grote hoeveelheden soja binnen krijgen, toonden de resultaten geen link naar borstkanker. Hoewel dierstudies gemengde resultaten toonden, hebben onderzoeken met de mens niet aangetoond dat het eten van sojaproducten schadelijk is. Marji McCullough, ScD, RD, strategisch directeur van voedingsepidemiologie voor de American Cancer Society schreef voor de organisatie: ” Matige consumptie van sojaproducten lijkt veilig voor zowel de overlevenden van borstkanker en de algemene bevolking, en kan zelfs resulteren in een lager risico op borstkanker “.

MYTHE: Als je niet van tofu houdt zijn soja-eiwit supplementen een slim alternatief

Tofu

Feit: Door de hierboven genoemde gevolgen voor de gezondheid van soja-supplementen adviseren de meeste deskundigen geen soja supplementen te slikken totdat er meer onderzoek is uitgevoerd. Kortdurend gebruik wordt beschouwd als veilig, volgens het Nationaal Centrum voor complementaire en alternatieve geneeskunde, maar de impact van het gebruik van soja-isoflavonen op lange termijn is nog niet volledig onderzocht.

MYTHE: Mannen moeten GEEN soja eten

Feit: De bezorgdheid over de oestrogeen-achtige werking van soja heeft ertoe geleid dat sommige mensen veronderstelde dat sojaproducten het testosteron gehalte van de man doet afnemen, maar klinische studies bieden voor deze angst geen ondersteuning.  Er zijn minstens twee meldingen van mensen die na het nuttigen van hoge doses van soja veranderingen in hun lichaam (van wie er een type 1 diabetes had) hebben ervaren, maar deze man nuttigde zoveel soja, zelfs hoger dan wat onder Aziatische culturen wordt genuttigd – heeft de wetenschap geen aanleiding om mannen te waarschuwen voor het eten van soja. In feite kunnen mannen zelfs profiteren van een soja rijk dieet, uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat soja het risico op prostaatkanker doet verminderen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s