Gestopt met Tarwe en nu?

Gestopt met Gluten? Herstel je lichaam!

Het eten van de moderne tarwe korrel heeft enorm veel invloed op je gezondheid. Stoppen met tarwe is net als het uittrekken van een splinter, warm, pijnlijk en open voor infectie, want nadat je tarwe uit je dieet hebt geschrapt moet je nog steeds een aantal stappen ondernemen om blijvende beschadiging te voorkomen.

Je lichaam heeft even de tijd nodig om zich aan te passen. Het moet de wonden, veroorzaakt door de jaren heen, genezen.Denk bijvoorbeeld aan je hormonale gezondheid, je darmen en je metabolisme. Dit herstel gaat niet vanzelf en kan soms een lange tijd duren. Er zijn een aantal inspanningen die je kunt overwegen om dit proces te versnellen.


1. Ontwikkel de “tuin” van je darmflora


De bacteriën, die in onze darmen wonen, zijn belangrijk voor de algehele gezondheid. Granen, met name tarwe, veroorzaken grote veranderingen in de aantallen en soorten micro-organismen die in onze darmen leven. Deze veranderingen moeten ongedaan gemaakt worden om volledig te herstellen. De eerste weken wanneer mensen stoppen met het eten van tarwe hebben ze last van obstipatie en een opgeblazen gevoel, en soms diarree. Obstipatie wordt verkeerd geïnterpreteerd als een gebrek aan vezels, maar dat is niet het geval. Het weerspiegelt een mislukte overgang naar een gezonde darmflora. De overgang naar een betere darmflora kan worden versneld door het nemen van een probiotisch supplement dat over miljard kolonie vormende eenheden van Lactobacillus en Bifidobacteria soorten biedt.  Als deze dosis van probiotica te heftig voor je is kun je de eerste paar weken 10-25 miljard kolonie vormende eenheden innemen.

Zie je darmflora als een tuin met de probiotica portie als de zaden die je plant en de prebiotica als het water en de kunstmest om de zaden te voeden. De probiotica is meestal nuttig voor slechts de eerste paar weken.

2. De kracht van vitamine D


Vitamine D levert spectaculaire resultaten op. Terwijl een tarwe-vrij dieet rijk aan vitamine D is. Vitamine D zit namelijk in eieren, champignons, vis en orgaanvlees, heeft de meerderheid van de mensen toch een tekort. Dit komt omdat de meeste mensen binnen wonen en / of omdat we wanneer we ouder worden het vermogen om vitamine D te activeren verliezen.
Suppletie is daarom noodzakelijk.

Vitamine D heeft vele voordelen namelijk:

  • Toename van de botdichtheid en bescherming tegen osteoporose en fracturen
  • Verbeterde mentale helderheid
  • Verhoging van je stemming en verlichting van depressie
  • Verbetering van het geheugen
  • Verhoging van het HDL-cholesterol
  • Verminderde bloedsuiker / verbeterde insulinegevoeligheid
  • Verminderde bloeddruk
  • Verbeterde atletische prestaties
  • Bescherming van colon-, borst-, prostaat- en andere kankers

En nog vele andere positieve effecten

3. Omega3 vetzuren 


Je leven lang granen eten en  het vermijden van vetten leidt tot een verhoogd cardiovasculair risico. Graanetende mensen hebben vaak een omega3 vetzuren tekort. Visolie draagt bij aan een verlaging van de tryglyceriden (onderdeel van het totaal cholesterol gehalte), betere doorbloeding, verbetering van concentratie en geheugen en vermindering van ontstekingsgevoeligheid (in gewrichten en in bloedvaten). Vroeger aten mensen de hersenen, het hart, de nieren en de lever van steenbokken, rendieren en andere wezens. een kilo aan dierlijk vlees en organen per dag was niet ongewoon. En wanneer ze dan ook nog eens toegang hadden tot het water, vingen ze een vis of andere schelpdieren. Hierdoor krijgen ze ook nog eens een rijke hoeveelheid aan omega-3 vetzuren binnen.

In het moderne dieet, wordt geadviseerd vet- en cholesterolrijke producten te vermijden en meer “gezonde volle granen” te eten. Dit leidt tot een tekort aan omega-3 vetzuren.

Verstandig is dan ook een visolie supplement te slikken. Maar niet alle visolie’s zijn hetzelfde. Het beste kun je visolie in natuurlijke triglyceride vorm slikken. Er worden namelijk ook soorten visolie te koop aanboden die gevaarlijke en vervuilde hoeveelheden PCB (polychlorinated biphenyl) bevatten. PCB’s zijn eigenlijk carcinogenen die afkomstig zijn van industriële productie. Ze vormen een concrete en grote bedreiging voor ons afweersysteem, ons zenuwstelsel, ons voortplantingsstelsel en onze ademhaling, wat in sommige gevallen ook kan leiden tot  kanker. Kwik en dioxine zijn toegevoegde toxines uit de omgeving die intussen al zijn gevonden in bepaalde supplementen met visolie. Al deze drie toxines zijn trouwens erg moeilijk af te breken en ze worden dan ook in hogere concentraties gevonden bij elke stap naar boven in de voedselketen.

Een Omega- 3 supplement heeft een positieve invloed in de eerste fase van het ”tarwe schrappen” proces. Het schrappen van tarwe resulteert in gewichtsverlies. Gewichtsverlies gaat gepaard met een vloed aan vetzuren in je bloed. Als je meer Omega-3 vetzuren binnenkrijgt gaat je lichaam sneller de ”slechte” (opgeslagen) vetten verbranden :).

4. Jodium

Granen, met name tarwe, kunnen het startsein zijn voor de auto-immune processen die het schildklier weefsel beschadigen wat resulteert in een trage schildklier of hypothyreoïdie. Wel 50% van de mensen met Hashimoto, heeft abnormale antilichamen tegen tarwe die reageren met de schildklier. Door tarwe te verwijderen, wordt de kans op een trage schildklier kleiner- maar kan er nog steeds sprake zijn van een beschadigde schildklier.

Het sporenelement jodium heeft invloed op de schildklier. Jodium is nodig voor de schildklierhormonen, T3 en T4.  zonder jodium dalen de schildklier
hormoonspiegels.  Een verminderde werking van de schildklier levert klachten op als verkoudheid, koude handen en voeten, vermoeidheid, constipatie, gewichtstoename,  hartfalen. Als je niet ingrijpt creeër je een struma.

Het voedsel dat je consumeert ontbreekt waarschijnlijk aan jodium. Jodium komt uit  de oceaan, dit betekent dat wij Nederlanders al snel een tekort aan jodium ervaren. Dit is de reden waarom jodium toegevoegd moet worden aan keukenzout.

5. Magnesium

Tarwe consumptie schaadt de absorptie van magnesium. Tot overmaat van ramp is bijna alle  magnesium uit het drinkwater verwijdert en bevatten onze moderne groenten en fruit over het algemeen minder magnesium dan in het verleden. Het resultaat:  een magnesiumtekort. Magnesiumtekort uit zich in diverse klachten zoals spierkrampen in handen en benen; constipatie; osteoporose; hartritmestoornissen en hogere bloedsuikerwaarde en verhoogde bloeddruk.

Hoe voorkom je dit?

Je kunt beginnen met het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium. Groene groenten en noten bevatten een kleine hoeveelheid magnesium. Zaden zoals zonnebloem, pompoen, sesam zijn buitengewoon rijk aan magnesium. Mijn advies is om naast het consumeren van bepaalde voeding een magnesium supplement te slikken.  

 

 

 

 

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s