A Healthy Barbecue Season!

Het is weer Barbecue weer!

Wij Nederlanders genieten met mooi weer graag van de barbecue. Erg gezellig, maar… past het wel in je gezonde leefstijl?

BBQ is vaak ongezond omdat men voor de verkeerde vleessoorten kiest, het vlees niet goed gaar krijgt, het vlees vaak te lang op de BBQ laat liggen of door de vlammen zwart wordt. Daarnaast verlies je op de BBQ bijna al het vocht uit het vlees, dus ook de gezonde vetten 😦 Het voordeel is dat je geen olie of boter gebruikt. Een andere reden waarom BBQ-en ongezond is, zijn de bijgerechten. Sauzen, zoals pindasaus en frietjes maken het allemaal erg ongezond. Daarnaast eet je vaak ook meer..

Voor iedereen die toch van barbecueën houdt, het is zeker mogelijke om gezonde keuzes te maken. Hier volgen een aantal tips voor een gezonde BBQ.

1. Kies voor kipfilet of kalkoenburgers in plaats van hamburgers

Een hamburger mag, zolang je maar voor mager vlees of zelfs vegetarische hamburgers kiest. Kipfilet en vis zijn de gezondste opties. Marineer ze, of bestrijk ze lichtjes met BBQ saus of honing mosterd.

2. Ga voor visImage

Vis is ook erg lekker op de barbecue en ook nog eens snel gaar. Vis bevat over het algemeen veel minder calorieën dan vlees en is zit boordevol gezonde voedingsstoffen, waaronder omega 3-vetten en essentiële eiwitten.  Wikkel de vis in zilverfolie zodat ie niet uit elkaar valt. Je kunt eigenlijk iedere vis op de BBQ gooien, kies bijvoorbeeld voor tonijnsteaks met italiaanse kruiden, gegrilde paprika en courgette of zalmfilet ingesmeerd met pesto, maar ook gamba’s zijn ideaal om aan sate stokje te rijgen en te grillen.

3. Ga voor groen!

Groenten op de grill zijn mijn favoriet. Ik marineer vaak stukjes rode/gele/oranje paprika, champignons, maiskolven, wortelen en uien, gooi ze in een kom voor een paar uur met een caloriearme dressing en grill ze vervolgens op een matig vuur gedurende 10 minuten. Yummie!

4. Rauwkost Image

Het duurt bij een barbecue vaak even voordat je eten krijgt. Het is dan heel verleidelijk om veel stokbrood te eten, maar doe dit niet! Maak naast het vlees en de vis een groene salade of verschillende soorten rauwkost (tomaten, komkommer, wortel, paprika, bloemkool, selderij) met hummus.

5. Maak je eigen saus

Probeer je eigen sauzen te maken. Kies dan voor rode sauzen. Rode sauzen zijn vaak gebaseerd op tomatenpuree in plaats van mayonaise of room en bevatten vaak veel minder calorieën.  Maar ook met wat olie, ketjap en tijm heb je in ”no time” een heerlijke marinade voor je vlees.

6. Fruit als dessert

Een ideaal dessert is vers fruit of kies met dit warme weer voor watermeloen!

Love, C

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s