Hooikoorts voorkomen én behandelen met de juiste voeding en voedingssupplementen

Vaak en hevig niezen, branderig jeukende ogen, jeuk aan de gezichtshuid, een verstopte of loopneus het zijn allemaal symptomen van Hooikoorts!

De klassieke geneeskunde heeft drie klassen van medicijnen voor hooikoorts: antihistaminica, corticosteroïden en decongestiva. Deze hebben allemaal ongewenste bijwerkingen. Antihistaminica kunnen bijvoorbeeld slaperigheid, droge mond, wazig zicht, constipatie en andere nevenwerkingen hebben, terwijl corticosteroïden bij langdurig gebruik ondermeer een verzwakt immuunsysteem kunnen veroorzaken en decongestiva de bloeddruk kunnen verhogen. Al deze middelen zijn symptoombestrijders. Maar we moeten we niet alleen de symptomen bestrijden, interessanter is het achterhalen van de oorzaak.  Daarnaast kom je met het aanpassen van je voeding en een paar heel potente stofjes ook al een heel eind.

Allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof, een allergeen. Om optimaal te functioneren, moet het immuunsysteem in balans zijn. Een immuunsysteem dat niet voldoende reageert, verhoogt de vatbaarheid voor infecties. Aan de andere kant kan een overactief immuunsysteem tot auto-immuunziekten en allergie leiden. Bij auto-immuunziekten valt het immuunsys-teem het eigen lichaam aan en bij allergie reageert het overdreven sterk op onschuldige stoffen. Het is dus van belang om ervoor te zorgen dat het immuunsysteem voldoende werkt om ziekteverwekkers, zoals virussen en bacteriën aan te vallen, maar dat het op tijd getemperd wordt, zodat het niet reageert op onschuldige stoffen, zoals op pollen in het geval van hooikoorts.

Hoewel hooikoorts een allergische reactie is op pollen, blijkt in de praktijk dat veel mensen met hooikoorts ook allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of andere allergenen. Het is zelfs zo dat bij een groot aantal van de hooikoortspatiënten voedselallergie aan de basis ligt van hun probleem. Bij het aantreden van het pollenseizoen manifesteren de klachten zich veel duidelijker, zodat men alleen de pollen als de boosdoeners ziet.

Belangrijk is om altijd eerst uit te zoeken voor welke voedingsmiddelen men allergisch zou kunnen zijn. Een hypoallergisch dieet of een dieet dat zo weinig mogelijk allergenen bevat kan hierbij helpen. Voedingsmiddelen die ver- dacht moeten worden zijn tarwe, melk, eieren, pinda’s, schaaldieren, vis, soja en aardappelen. Mensen met ernstige allergieën kunnen allergisch zijn voor zowat alle voedingsmiddelen.

Supplementen die ondersteuning bieden bij hooikoorts:

1. Quercetine
Quercetine, een flavonoïde die vooral in rode wijn, uien, appels en groene thee voorkomt, heeft een sterke antiallergische werking. Quercetine is een natuurlijk antihistaminicum en is bijzonder effectief bij allergie gerelateerde astma en hooi- koorts. Het werkt zelfs evengoed als de klassieke ontstekingsremmers en corticosteroïden, maar dan zonder de bijwerkingen. Dosering: 250 à 1500 mg per dag. Afbeelding

2. Visolie 
Een hoge inname van EPA (eicosapentaeenzuur), een omega 3 vetzuur uit (vette) vis, is geassocieerd met een kleinere kans op hooikoorts. EPA remt de omzetting van arachidonzuur en linolzuur in ontstekingsbevorderende eicosanoïden.Het gebruik van een EPA rijk visoliesupplement helpt je klachten in het hooikoortsseizoen verminderen. Dosering 700 à 2100mg EPA en 500 à 1500 mg DHA per dag.

3. Vitamine C
Vitamine C verbetert de werking van een heel aantal immuuncellen. Vitamine C is een sterke antioxidant die alle cellen, dus ook immuuncellen, beschermt tegen oxidatieve stress of vrije radicalen. Vitamine C verhoogt daardoor de weerstand en vermindert ontstekingsreacties. Bovendien is vitamine C een natuurlijk antihistaminicum en vermindert het allergische reacties. Dosering 1 à 3 gram per dag

4. Vitamine E
Vitamine E, een vetoplosbare vitamine, die vrije radicalen onschadelijk maakt en de celmembranen beschermt tegen oxidatieve schade. Uit onderzoek blijkt dat vitamine E de activatie van neutrofielen verhindert. Neutrofielen zijn stoffen die de synthese van leukotriënen stimuleren en daardoor ontstekings- en allergische reacties uitlokken. Een laag gehalte aan antioxidanten zoals vitamine E verdrievoudigt het risico op allergieën. Dosering 400 à 800 IE gemengde tocoferolen en tocotriënolen.

5. Magnesium
Magnesium is betrokken bij enorm veel processen in het lichaam, onder andere bij het immuunsysteem. Een tekort aan magnesium leidt tot typische allergische reacties, zoals een verhoging van IgE (een immunoglobuline die verhoogd is bij allergie), ontstekingsbevorderende cytokines en het vrijkomen van histamine. Magnesiumsuppletie heeft een positief effect op verschillende vormen van allergie, vooral op astma, maar het is ook bijzonder effectief in het onder controle houden van allergische rhinitis of hooikoorts. Dosering: 250 tot 1.000 mg per dag

6. Probiotica
Een evenwichtige darmflora is uitermate belangrijk voor de immuniteit. Het gebruik van probiotica om het bacteriële evenwicht in de darmen te herstellen biedt een bescherming tegen allergieën. In verschillende studies is een klinische verbetering aangetoond van allergische rhinitis door het gebruik van probiotica.

7. Neusspray
Neusspray werkt lokaal in neus en zorgt ervoor dat het vrijkomen van histamine wordt geremd waardoor er geen hooikoorts klachten optreden.

8. Brandnetel
Brandnetel heeft een zeer effectieve antihistamine en zorgt voor een sterke vermindering van de jeuk aan de ogen en het niezen. Je kunt brandnetel in supplementvorm innemen of je kunt brandnetel thee drinken.

9. Honing
Honing heeft een positieve werking op het terugdringen van de allergische reacties van hooikoorts. Begin vroeg in het seizoen al met het verwerken van honing in je eten en drinken. Hierdoor went het lichaam aan de verschillende stoffen, waardoor de allergische reacties bij het vrijkomen van die pollen in jouw omgeving minder heftig zal zijn.

Love, C

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s