Slapen en Afvallen?

Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken van overlijden in de wereld. Het gekke is dat diabetes zich ontwikkelt uit schijnbaar onschuldige leefgewoonten. Het eten van teveel vet en suikerte weinig beweging en niet genoeg slaap zorgen ervoor dat je systeem goed in de war raakt. Voor je het weet, ontwikkel je een slechte controle van je bloedsuiker en krijg je uiteindelijk diabetes. En geloof mij, diabetes heb je in ‘’no time’’!

Waarom is slaap zo belangrijk?

Hoewel we ons er allemaal bewust van zijn dat het eten van te veel koolhydraten, suikerhoudende voedingsmiddelen en dranken tot diabetes kunnen leiden, hebben velen van ons weinig bewustzijn over de impact van slaaptekort op onze bloedsuikerspiegel. Onderzoek toonde aan dat 6 nachten slaaptekort bij gezonde, jonge mannen al tot een hogere bloedsuikerspiegel leidt. Deze jonge mannen sliepen 6 nachten achter elkaar van 01:00-05:00. Nu, wil ik niet zeggen dat je in 6 dagen diabetes kan ontwikkelen want wanneer deze mannen weer normale slaappatronen begonnen aan te nemen normaliseerde hun bloedsuiker waarde. Wat ik hiermee wel wil benadrukken is dat het niet veel moeite kost om je lichaam te beïnvloeden.

Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk??

Een gebrek aan slaap is van invloed op je honger niveau. Er zijn twee belangrijke hormonen betrokken bij het regelen van honger, namelijk ghreline en leptine:

Ghreline
Ghreline is het zogenaamde ‘’honger’’ hormoon. Het is een snelwerkend hormoon dat omhoog gaat wanneer je honger hebt en naar beneden nadat je een maaltijd hebt gegeten. Het wordt voornamelijk geproduceerd door endocriene cellen in de maag en als je niet genoeg slaapt, maakt je lichaam er meer van aan. Je zult je dan ook hongeriger voelen wanneer je niet slaapt .

Leptine
Leptine is het ‘’stop met eten’’ hormoon . Het is een eetlustremmer en vertelt het lichaam te stoppen met eten . Het wordt gemaakt door je vetweefsel , of vetcellen . Slaaptekort verlaagt leptine , dus als je minder slaapt , maakt je lichaam minder van het “stoppen met eten” – hormoon aan.

Heb je overgewicht dan geldt bovenstaande informatie niet voor jou. Als je zwaarlijvig bent, veranderen alle hormonale regels. Zwaarlijvige mensen hebben, misschien verrassend, verlaagde niveaus van het honger hormoon, ghreline. Technisch gezien is het hongergevoel uitgeschakeld. Tegelijkertijd, hebben zwaarlijvige mensen hoge leptine niveaus, het stoppen met eten hormoon. Mensen met obesitas hebben dus niet echt honger, maar horen de boodschap, ‘’stop met eten’’ niet.

Afbeelding

Een andere hormonaal paar dat wordt beïnvloed door onvoldoende slaap is cortisol en insuline.

Cortisol
Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd, omdat het vrijkomt bij stress. In de evolutie heeft de mens de stressreactie ontwikkeld voor wanneer er bijvoorbeeld een leeuw achter hem aan zat. Op zo’n moment kwam onder andere adrenaline vrij. Adrenaline maakte het lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Beide opties kostten energie.. Glucose was en is de belangrijkste bron van snelle energie voor het lichaam. Die glucose moest meteen beschikbaar zijn voor de spieren en dus niet opgeslagen worden in andere cellen. Daarom werd de werking van insuline geremd. Als je gebrek aan slaap hebt, gaat je cortisol omhoog. Cortisol is dus eingelijk de vijand van insuline.

Insuline 
Insuline is het ‘’laat de glucose erin’’ hormoon. Het gaat rond je lichaamscellen en verteld hen open en laat de glucose erin. Je alvleesklier maakt insuline. Insuline vertelt je cellen de glucose erin te laten, de cellen moeten gehoorzamen en zich openstellen voor de glucose. Echter als je niet slaapt, luisteren je cellen niet naar insuline.

Uit bovenstaande informatie kun je opmaken dat cortisol en insuline eigenlijk elkaars tegenpolen zijn. Cortisol wil eigenlijk dat de glucose in het bloed blijft en beschikbaar wordt gesteld voor de spieren en de hersenen om te kunnen vechten, terwijl insuline wil dat de glucose het bloed verlaat en in de cellen terecht komt. Net zoals ieder ander hormonal verhaal komt hier wel meer bij kijken maar voor nu houden we het even eenvoudig. Wanneer je niet genoeg slaapt, ziet je lichaam dit als een stress situatie. Wanneer je lichaam zich onder stress bevindt, wordt er cortisol vrijgemaakt uit je bijnieren.

Cortisol is krachtig en zorgt ervoor dat je lichaam stopt met luisteren naar insuline. Waarom zou hij dat doen? Nou, als je je onder stress bevindt, denkt je lichaam dat hij zich moet voorbereiden om te gaan vechten of rennen. Cortisol vertelt het lichaam. Shhh ! Stop met wat je aan het doen bent en bereid je voor op het gevecht! Het overwint alle andere meldingen in je lichaam om er zeker van te zijn dat je genoeg suiker in je lichaam hebt om je spieren te voeden zodat je kan gaan rennen of slaan.

In de tussentijd probeert je alvleesklier zich klaar te maken voor het feit dat niemand luistert naar de insuline door nog meer insuline af te scheiden (hyperinsulinemie) en probeert een nog ​ duidelijkere boodschap te geven, maar uiteindelijk werkt dit je lichaam alleen maar tegen want je cellen zullen moe worden van het luisteren naar het constante gezeur van insuline en reageert vervolgens helemaal niet meer op de insuline (insulineresistentie). Nu zijn je cellen gestopt met het luisteren naar insuline en kan de glucose niet in je cellen terechtkomen en blijft het gewoon in je bloed. Gevolg constant verhoogde bloedsuikerspiegels.

Echter, de stress van het niet slapen is niet hetzelfde als de stress van het strijden tegen een leeuw. De meeste dingen die je van je slaap beroven hebben niets te maken met een gevecht. Je kunt waarschijnlijk niet slapen omdat je moet studeren voor een tentamen , of je baby houd je wakker of…. het meest waarschijnlijke scenario – je ligt lekker op de bank te kijken naar de laatste aflevering van Divorce of Suits.

Conclusie?

Als je niet slaapt, scheid je maag meer van het honger hormoon, ghreline, uit gevolg je wordt hongeriger. Daarnaast scheid je minder leptine uit, het stoppen met eten hormoon, zodat je niet meer kan stoppen met eten.

Op hetzelfde moment, als je niet slaapt, raakt je lichaam gewoon gestrest. Als je gestrest bent , ga je cortisol afscheiden, het stresshormoon. Cortisol wil de suiker in je bloed houden die je later nodig zult hebben om ergens van weg te rennen. Dus het negeert insuline, het openen en toelaten van de glucose – in – de – cellen hormoon. Uiteindelijk, stoppen je cellen te luisteren naar insuline en laten ze de glucose niet meer in de cellen. Binnen een paar dagen van onregelmatige slaap, begin je een groter risico om diabetes te krijgen. Je krijgt drang naar koolhydraten, je raakt gestresst en je bloedsuiker is hoger dan normaal.

Dus mijn advies is, ga lekker op tijd naar bed vanavond. Je kan Suits ook later kijken. En let maar op je zult minder trek hebben in zoetigheid en brengt je hormonen in balans. Je voelt je minder gestrest, je zult minder emotionele eetbuien hebben, je bespaart je nieren, en de kans op een hartinfarct neemt af. En dat buikvet ben je ook zo kwijt, met deze simpele tip!

Enjoy your week of sleep!

Love, C

 

 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s