Detox na Koningsdag

 The Week After

Afgelopen weekend stond geheel in het teken van Koningsnacht en dag, wat betekent vrijdag avond veel drinken, anders eten dan normaalweinig slaap om vervolgens je weer klaar te maken voor Koningsdag 🙂 Waar je weer de hele dag veel wijn en biertjes drinkt. En als je op gegeven moment zo dronken bent, op straat een broodje filet americain, zalm of kebab koopt. Niet stil te staan bij het feit dat achter de meeste voedselkramen een keur aan griezels rond waart,  van Salmonella tot E-coli :(. Ik hoop dat dit laatste jullie bespaart is gebleven en je gister niet met hoofdpijn, koorts, braken en diarree opstond…

Afbeelding

De meeste onder ons zijn enkel met enorme hoofdpijn en vermoeidheid opgestaan. Na zo’n intensief weekend is het dan ook erg belangrijk je lichaam een weekje te ontlasten. Dit doe je door een paar dagen alleen maar voedingsmiddelen te eten die je lichaam “reinigen”. Uitzoeken welke voedingsmiddelen je lichaam het beste “reinigen” kan lastig zijn. Zo veel voedingsmiddelen zijn reinigend denk bijvoorbeeld aan bepaalde thee, rauwe groenten en vers fruit. Voedingsmiddelen met onoplosbare vezels (zoals rauwe groenten) of een vochtafdrijvend effect (zoals groene thee), bevorderen een snelle spijsvertering en “spoelen” het maag-darmkanaal. Deze voedingsmiddelen kun je het beste kiezen als het om “reinigen” gaat. Hier volgen enkele favorieten zodat je in ”no time” weer helemaal op energie bent!

1. Artisjokken
Artisjokken bevatten verbindingen die bekend staan om de galstroom te helpen stimuleren. Gal is een stof die door je lever wordt afgescheiden. Het verwijdert gifstoffen en levert ze aan je dikke darm om ze te verwijderen. Gal stimuleert ook de peristaltiek, die de beweging van je darmen controleert. Dit is belangrijk omdat door een trage darm schadelijke stoffen in het lichaam kunnen ophopen.

2. Avocado
Omega-3 vetten zoals in avocado, eerste persing olijfolie en lijnzaadolie geven een olielaagje aan de darmen. Dit laagje neemt giftige stoffen op die dan het lichaam verlaten.

3. Bieten
Bieten zijn een van de weinige eetbare planten die over Betalains, plantaardige pigmenten, beschikken. Betalains zijn rode en gele pigmenten die je aantreft in bieten. Ze helpen je lever om door Fase II reacties te gaan, dat is een proces waarin toxinen worden aangepast voor de uitscheiding in de lever.

4. Broccoli
Deze groene wonderboom behoort tot de familie van de kruisbloemen, waar ook onder andere spruitjes, boerenkool en rucola tot behoren. Broccoli staat bekend om zijn krachtige anti- oxiderende eigenschappen. Om zoveel mogelijk van de gezonde voedingsstoffen van broccoli te behouden kun je de groente eigenlijk beter stomen dan koken.

5. Boerenkool
Boerenkool bevat veel vezels en zwavel, wat beiden bijdraagt aan het detox-proces van je lichaam en het gezond houden van je lever.

6. Dille en venkel
Dille en venkel zijn planten rijk aan vitaminen en anti-inflammatoire chemicaliën. Dille bevat chemische stoffen die helpen bij de activering van glutathion, glutathion is een krachtige anti-oxidant en vooral belangrijk in de lever. Venkel is rijk aan vitamine C, die antimicrobiële en anti-oxiderende eigenschappen heeft. Venkel is ook rijk aan vezels, maar laag in calorieën – een ideale reinigings groente.

7. Groene thee
Groene thee zit vol antioxidanten die je leverfunctie op peil houden en spoelt giftige resten uit je lichaam

8. Citroen
Citroen ontgift en reinigt het darmkanaal en brengt de zuurtegraad in balans.

9. Mariadistel
Mariadistel ondersteunt de reinigende werking van de lever, stimuleert de spijsvertering, helpt bij vermoeidheid, geeft extra energie. Daarnaast ondersteunt zij ook nog eens de vetstofwisseling en helpt een kater te voorkomen.

10. Ui en knoflook
Knoflook en ui stimuleren de lever om reinigende enzymen te produceren.

11. Tarwegras
Chlorofyl in tarwegras bindt zware metalen, pesticiden en stimuleert deze stoffen af te voeren via de urine en stoelgang. Daarnaast werkt het vochtafdrijvend en ontstekingswerend, wat helpt voor een goede detox.

Enjoy your Healthy Week!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s