De Schijf van Vijf, de Voedselzandloper of Superfoods?

Naar wie moeten wij nu luisteren?

Gister stond de uitzending van Pauw en Witteman geheel in het teken van voeding. Wat is nu juist om te volgen? De Schijf van Vijf, de Voedselzandloper of toch nieuwe Superfood?

Waar de Voedselzandloper adviseert: “ Gooi je hele eetpatroon om ” zegt de Schijf van Vijf: “ We gaan in kleine stapjes ons eetpatroon aanpassen.’’ Uit het debat is helaas geen eenduidige conclusie te trekken. Maar… ondertussen neemt de epidemie van overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten, hoge bloedruk flink toe. Een teken dus dat de huidige voedingsadviezen minder geschikt zijn dan men denkt en men zich dus zal moeten aanpassen.

Hieronder zal ik dieper ingaan op de Voedselzandloper van Kris Verburgh. Ik ben namelijk van mening dat ieder mens beter wordt van de deze zandloper. Of men nu wilt afvallen of zijn bloeddruk wilt verlagen. De voedselzandloper werkt!

Ik volg de voedselzandloper nu bijna 2 jaar en ik merk enorme verschillen. Ik ruilde mijn muesli in voor havermoutpap en probeerde ‘s avonds geen koolhydraten meer te eten. Binnen enkele dagen heb je overdag geen dipjes meer, geen moment van vermoeiend en binnen een week ben je overtuigd! Bijkomend voordeel je valt ook nog eens af! En wie wilt dat nu niet 🙂

Wat houdt de Voedselzandloper precies in?

De voedselzandloper maakt komaf met de klassieke voedseldriehoek en ruilt deze voor de voedselzandloper. De afbeelding in de vorm van een zandloper toont in één oogopslag wat gezonde en vooral wat ongezonde voeding is. Hierdoor is de voedselzandloper een instrument om gezondere voedingskeuzes te maken.

De voedselzandloper focust zich in de eerste plaats op de invloed van bepaalde voeding op het verouderingsproces. Het gewichtsverlies dat automatisch volgt is een aangename bijwerking. Bovendien kijkt de Voedselzandloper ook naar het effect van diëten op lange termijn.

Een aantal richtlijnen uit dit boek:

 • Geen of zo min mogelijk brood, aardappelen, pasta, rijst.
 • Havermoutpap is goed.
 • Weinig rood vlees, maar wel vette vis en gevogelte.
 • Groente en fruit zijn de basis.
 • Geen melk of yoghurt, maar kies voor een plantaardige variant.
 • Veel water en groene- of witte thee.
 • Supplementen als toevoeging (vitamine d)

Wanneer je dit boek hebt gelezen is het natuurlijk de bedoeling om dit boek in je dagelijkse leven toe te passen. Veel mensen hebben hier moeite mee en daarom is er ook het Voedselzandloper kookboek.

Zo kan iedereen de theorieen van Kris tot uitvoer brengen in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan je eigen gemaakte suiker- en glutenvrije bananenbrood of heerlijke smoothies. In het kookboek vind je natuurlijk ook tips voor een lekker ontbijt, hoofdgerecht, snack en dessert. Allemaal makkelijk te maken en zeer smakelijk!

Mijn kritiek op de Voedselpiramide?

Kris Verburgh beveelt soja-producten aan, maar die bevatten vaak allerlei ongezonde toevoegingen zoals suiker- en maissiroop. Ook is de soja zelf in de meeste gevallen genetisch gemodificeerd.

Daarnaast benaderukt Kris iets te vaak het graan havermout. Andere granen zoals wilde rijst, volle haver, quinoa, amaranth, gierst, boekweit en mais die veel bijzondere eigenschappen hebben komen nauwelijks aan bod. Dit betekent natuurlijk niet dat alleen havermout zo’n super graan is. De andere granen beschikken ook over veel bijzondere eigenschappen.

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Johne920 schreef:

  I have read several good stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you put to make such a magnificent informative web site. bkckdkkgdgkd

  1. ClairesDietFiles schreef:

   Thanks Johne for your comment!!! Not difficult for you to read, as it is written in dutch? I’m thinking of writing in English 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s