Een gezonde dosis: Vitamine D

De kracht van Vitamine D

Ik heb onlangs gemerkt dat veel artikelen over het belang van vitamine D gaan, een vet oplosbare vitamine, waarvan veel artsen beweren dat we daar allemaal een tekort aan hebben.Vitamine D haal je vooral uit zonlicht en vette vis. Maar hoe weet je nu wanneer je over genoeg vitamine D beschikt? Want zelfs als je veel tijd buiten doorbrengt, kan je niet genoeg vitamine D binnenkrijgen.

Waarom heb je vitamine D nodig?
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor, daarnaast ondersteunt het je immuunsysteem en een gezonde schildklierfunctie.  Aangetoond is dat Vitamine D verschillende auto-immuunziekten, kanker, tandvleesontsteking en hoge bloeddruk kan voorkomen. Denk nu niet meteen dat dit een wondermiddel is en neem dus ook geen overdosis aan Vitamine D.

Afbeelding

De beste manieren om vitamine D binnen te krijgen?
Altijd door echt voedsel, maar… Vitamine D is een van de lastigere vitaminen … dus tenzij je iedere dag 20 minuten in de zon zit, of  iedere dag 30 gram wilde zalm eet, is het echt, maar dan ook echt moeilijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen “van nature”. De exacte hoeveelheid die nodig is is afhankelijk van een heleboel factoren zoals leeftijd, lichaamsgewicht, waar je woont, de tijd van het jaar, hoeveel zon je krijgt, enz. dus er is niet echt een one-size-fits-all aanbeveling. Dat is dan ook de reden waarom er zo veel discussie is over de juiste hoeveelheid. Voor de zekerheid raad ik je aan bloed te prikken bij de huisarts, zodat je je exacte waarde weet. Hij/ zij kan je dan een drank in ampul voorschrijven, genaamd D-Cura®.  Je hoeft dit product niet iedere dag in te nemen, in tegenstelling tot de vitamine D die je bij de drogist haalt. Je neemt of 25.000 IE in de week of 100.000IE in de maand. Een ander bijkomend voordeel is dat het wordt vergoed door de verzekeraar.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan vitamine D?
Er zijn helaas niet veel voedingsmiddelen die rijk aan Vitamine D zijn. Er is een discussie met het verschil tussen D3 bronnen en D2 (veganistisch) bronnen met betrekking tot de werkzaamheid. Velen denken dat D2 minder krachtig is en vereist daarom een hogere doses. Hoe dan ook, de meeste mensen zijn het erover eens dat het moeilijk is om te voldoen aan je dagelijkse dosis vitamine D via voeding alleen. Mijn voorkeur gaat uit naar vette vis als wilde zalm, sardines en eieren. Nu zijn er verrijkte voedingsmiddelen zoals melk, ontbijtgranen, margarine en sappen die vitamine D bevatten, maar ze bevatten a) de minder krachtige vorm en b) je moet grote hoeveelheden eten voor het een impact heeft. Champignons zijn een natuurlijke bron van vitamine D.

De lente is dan weliswaar begonnen, maar de zon is nog ver te zoeken, haal dus letterlijk zelf het zonnetje in huis, door vitamine D rijke voeding en supplementen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s