10 Eiwitvervangers

Eiwitvervangers?

Als het gaat om essentiële nutriënten die je lichaam nodig heeft, staan eiwitten bovenaan de lijst. In de spijsvertering van de carnivoor worden eiwitten afgebroken tot aminozuren, die dan verder gebruikt worden als bouwstof en brandstof. Bij een tekort aan bepaalde aminozuren worden deze door het lichaam zelf gesynthetiseerd, behalve voor threonine, valine, tryptofaan, isoleucine, leucine, lysine, fenylalanine en methionine die essentiële aminozuren worden genoemd. Doordat deze essentiële aminozuren niet door het lichaam gemaakt kunnen worden, leidt een tekort aan eiwitten, proteïne deficiëntie, tot symptomen zoals vermoeidheid, haaruitval, verlies van pigmenten die zorgen voor haarkleur (normaal zwart haar kleurt rood), verlies van spiermassa, lage lichaamstemperatuur en verstoring van de hormoonspiegel. 

Wanneer je vleesproducten eet zoals kip, rundvlees en varkensvlees zal je niet zo snel een tekort oplopen. Maar wat als je vegetariër. Hieronder geef ik je 10 uitstekende bronnen van eiwitten die 100 % vegetarisch zijn.

1. Quinoa
Deze korrel zit vol met belangrijke vitaminen en mineralen zoals magnesium, kalium, fosfor. Daarnaast is het een eiwit krachtpatser. In tegenstelling tot veel andere vlees-vrije eiwitbronnen, heeft quinoa alle negen essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft, waardoor het als een “compleet” eiwit wordt gezien.

2. Edemame
Je bestelt edamame misschien tijdens het wachten op een tafel in een Japans restaurant, maar er is een goede reden om deze ”snack” te upgraden van een appetizer naar een voorgerecht. Deze Japanse snack beschikt namelijk over enorm veel eiwitten daarnaast bevatten deze groene bonen net zoveel vezels als vier sneetjes bruin brood.

3. Chia zaden
Je weet wat ze zeggen: “Good things come in small packages”?  Nou, we zijn vrij zeker dat ze het over chia zaden hebben. Deze kleine zaden bevatten een aanzienlijke hoeveelheid eiwit. Daarnaast schijnen ze een goudmijn te zijn als het gaat om de hersenen stimuleren van omega-3 vetzuren en het vezelgehalte. Maar dat is niet alles. Chia zaden beschikken over een grote portie ijzer, calcium, magnesium en zink.

4. Linzen
Deze smaakvolle bonen zitten boordevol B-vitamines, foliumzuur, evenals vezels (1 cup is goed voor meer dan de helft van je dagelijkse behoeften) en ja, je raadt het al… eiwit. Niet geheel onbelangrijk, linzen hebben een positief effect op je hart. Onderzoek toont aan dat het toevoegen van bonen aan je dieet kan helpen om je bloeddruk te verlagen en de algehele gezondheid van je hart te verbeteren.

5. Griekse Yoghurt
Laag in calorieën, rijk aan eiwitten, en oh-zo-romig. Griekse yoghurt, soms klinkt het te mooi om waar te zijn. Maar het is waar: de yoghurt is een super aanvulling op je dieet. Een portie(100-calorie) van deze zuivel kan tot 18 gram eiwit bevatten.

6. Tempeh
Dit op soja gebaseerde ingrediënt is steviger dan de traditionele tofu, waardoor het een geweldige vervanger is voor vlees sandwiches, hamburgers en roerbakgerechten. Bovendien, is het een eiwit held. Een half kopje tempeh bevat 15,4 gram eiwit.

7. Seitan 
Gemaakt van tarwegluten, heeft dit vlees-alternatief  zowel het verzadigende eiwit (21 gram per portie) als de textuur van een stukje kip of rundvlees.

8. Pindakaas
Slechts twee eetlepels van deze nootachtige spread bevat 8 gram eiwit, 2 gram vezels, en zit vol met voor het hart-gezonde enkelvoudige onverzadigde vetten. En natuurlijk, pindakaas is gewoon heerlijk.

9. Kikkererwten
De kleine kikkererwten zijn niet alleen een eiwit krachtpatser, deze peulvruchten zitten ook vol met vezels.

10. Eieren
Het ene moment zijn ze gezond en het volgende moment zijn ze slecht voor je cholesterol. Dus, hier is de bottom line: Wanneer je ze met mate eet,  zijn eieren niet alleen goed om te eten, maar verrichten ze ook wonderen voor je gezondheid. Ze zijn rijk aan eiwitten, laag in calorieën en boordevol choline. Choline helpt het geheugen te verbeteren.

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s