Weg met die griep!

Voeding & Griep

Het griepseizoen 2014 is weer begonnen. Ook al doe je er alles aan om er dit jaar aan te ontkomen, die ellendige griep is onvermijdelijk. Toch zijn er een aantal voedingsproducten die het griepvirus kunnen verkorten. Zodat je je lichaam in een mum van tijd weer tip top in vorm krijgt!

De ”Need -To -Know”                                                                                                                                

Wanner we ziek zijn heeft het lichaam meer calorieën nodig om normaal te functioneren. Het lichaam moet harder dan normaal werken als we ziek zijn om infecties te bestrijden, vooral met koorts.Het is belangrijk om ons vast te houden aan eetschema’s, dit omdat een lage calorie inname het genezingsvermogen van het lichaam kan beperken. Onderzoek suggereert dat het beperken van de calorie inname niet alleen de gevoeligheid voor de griep verhoogt, maar ook de symptomen verergert en de duur van de ziekte verlengt.

Terwijl een vervelende verkoudheid of griep je eetlust kan verpesten, is het belangrijk om goed gevoed en gehydrateerd te blijven. Het vaker eten van kleine porties voedsel en het luisteren naar je lichaam, om te bepalen wanneer je eigenlijk honger hebt, heeft een positieve invloed op het herstelproces.

De beste manier om een verkoudheid tegen te gaan is om voldoende te eten en drinken. Hieronder volgen enkele tips:

1. Bouillon op basis van soep
Het is geen fabeltje dat ”chicken noodle soep” daadwerkelijk kan helpen bij het kalmeren van een griep. De kip bevat cysteïne, een aminozuur die de giftige stoffen uit je lichaam verwijdert. De hete bouillon zorg ervoor dat de neus vochtig blijft en uitdroging voorkomt. De groente werkt ontstekingsremmend. En de kippensoep zelf eet makkelijk weg, zelfs bij misselijkheid.

2. Hete Thee
Warme dranken
verzachten een zere keel en verlichten verstopping. Groene thee, rijk aan anti-oxidanten, ondersteunt het immuunsysteem. Ook heet water met citroen heeft een positieve invloed op het verminderen van je verkoudheid en/of griep.

3. Citrusvruchten Het is een mythe dat vitamine C de verkoudheid kan genezen. Ook is er niet veel wetenschappelijk bewijs achter de theorie dat het de duur of de ernst van de verkoudheid zal verminderen. Terwijl de citrusvrucht geen wondermiddel is, bevat de zachte witte laag van de huid van sinaasappelen, citroenen, grapefruits en limoenen flavonoïden. Flavonoïden hebben een positieve invloed op je immuunsysteem en zijn zeer geschikt voor het versnellen van je herstel.

4. Waterijsjes
Het eten van een ijsje laat de bloedvaten in je keel krimpen. Hierdoor verminderd de zwelling en wordt de pijn verlicht. Bonuspunten als je ijsjes eet van 100 procent vruchtensap, of gemaakt van hele vruchten!

5. Spicy Foods
Rode peper
is een supergezonde groente. Het zit vol vitamine C en capsicum, relatief meer dan in sinaasappel. Van capsicum worden ook medicijnen gemaakt tegen verkoudheid. Capsaïcine is de stof die scherpe smaak geeft aan de rode peper. De neus gaat ervan open; je kunt beter ademhalen. In de bekende Fishermans friend zit ook capsaïcine. Dat maakt dit snoepje zo heet.

Als het gaat om maag problemen (die gepaard kunnen gaan met griep) leidt het eten van zacht voedsel dat gemakkelijk te verteren is tot het beste herstel. Hier volgen een paar producten:

Ongezouten of licht gezouten crackers en toast Crackers/ toast is eenvoudig, zacht voedsel dat gemakkelijk te verteren is. Droge crackers helpen bij het stabiliseren van je spijsvertering (wat vooral nuttig is na het overgeven) .

Bananen
Bananen zijn rijk aan kalium, wat vaak verloren gaat tijdens aanvallen van zweten, braken of diarree. Ze zijn gemakkelijk te verteren. Daarnaast kunnen bananen je lichaamstemperatuur doen afnemen en helpen ze bij het aanvullen van verloren elekrolyten.

Gember
Onderzoek heeft aangetoond dat gember ongelooflijk effectief is bij het voorkomen en verminderen van misselijkheid en andere maag- aandoeningen (zoals verstopping, een opgeblazen gevoel en braken).

Voeding die vermeden dient te worden

Omdat het lichaam kwetsbaarder is tijdens ziekte, is het het beste om alle voedingsmiddelen die tot een stress reactie in het lichaam kunnen leiden te vermijden. Zoals:

Pittige en zure voedingsmiddelen

Terwijl kruidig ​​voedsel goed voor een verstopte neus is, kunnen ze ook voor meer pijn en ongemakken zorgen van de maag. Blijf uit de buurt van hen als je maagklachten ervaart.

Suiker- en vetrijke voeding

Een hoge suiker inname kan het immuunsysteem onderdrukken en ontstekingen veroorzaken. Voedingsmiddelen met een hoog vetgehalte zijn moeilijker te verteren dan koolhydraten en eiwitten, met buikpijn als gevolg.

Enjoy your week!

Love, C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s