Voeding onder de loep!

Voedselfeiten: de waarheid achter jouw voeding?

Gister werd in het nieuws uitvoerig gesproken over mensenhaar in je brood…. Naar aanleiding van dit onderwerp denk ik dat het heel nuttig is om eens te kijken wat er nu precies in onze voeding zit.

Hieronder ga ik een aantal voedselfeiten voor je op een rijtje zetten.

1. Menselijk haar

Een haar in de soep vind je smerig, maar een haar in je brood eet je gewoon op. De kans is heel groot dat je jarenlang dagelijks mensenhaar eet. In India en China verdienen duizenden mensen een centje bij door haar in te zamelen bij kappers, tempels waar ritueel wordt geschoren of gewoon huis-aan- huis.  Het lange haar gaat naar de pruikenindustrie en het korte haar gaat naar een fabriek. In de fabriek wordt het haar verwerkt tot L-cysteïne. Dit aminozuur is een belangrijk ingrediënt van brood. Het wordt met name aan goedkope broodsoorten toegevoegd voor een kortere rijstijd, elastischer deeg of luchtiger brood.

Het is volgens Europese wetgeving verboden om grondstoffen van menselijke vorm in voeding te verwerken, toch zou het zomaar kunnen dat je een stukje geëxporteerd brood op je broodplank hebt liggen.

2. Champagne

We drinken het allemaal maar al te graag, maar ook de champagne laat je de volgende keer misschien toch liever staan…  Champagnemakers klaren hun wijn namelijk met vislijm: een soort gelatine van uitgekookte graten, kraakbeen en schubben.  Vislijm zorgt ervoor dat alle alle onzuiverheden snel naar de bodem van het vat zinken, waarna de droesem makkelijk weg te filteren is. Gelukkig is de gebruikte hoeveelheid klein (ongeveer een gram per honderd liter), dus in het eindproduct komt nagenoeg geen vismolecuul meer voor. Proost!

3. Zalm

Denk je hoe donkerder de zalm hoe beter, nou neee!!!! Hier ga je dus mooi de fout in!

In de supermarkt vinden we voornamelijk gekweekte zalm. Daarnaast kun je er wilde zalm en biologische zalm vinden. Wilde zalmen hebben toegang een groot scala aan voedsel. Ze eten voornamelijk garnalen en planktonkreeftjes. Daar krijgen ze hun roze kleur door. Gekweekte zalmen krijgen niet de voeding die wilde zalmen krijgen. Zij krijgen namelijk vooral vis te eten. Er zit weinig variëteit in hun dieet. Gekweekte zalmen bevatten hierdoor minder voedingsstoffen en zijn bleker van kleur. Om de zalm haar roze kleur te geven krijgen deze zalmen kleurstoffen toegediend. Daarnaast worden er medicijnen zoals antibiotica en groeihormonen aan hun voeding toegevoegd. Deze kunnen allemaal erg schadelijk zijn voor onze gezondheid

4. Surimi (krabstick)

Surimi, ook wel imitatiekrab genoemd. De grondstof voor surimi is vis die vies smaakt of gewoon naar niets en daardoor erg goedkoop is, zoals koolvis en blauwe wijting. In de fabriek wordt de vis eerst gefileerd en daarna net zolang geweekt en uitgespoeld tot alle vissige geur en smaak weg is. Daarna wordt de massa geperst om het water eruit te drukken en gemengd met sorbitol en suiker. Het resultaat is een praktisch smaakloze pasta van viseiwit, waarmee allerlei zeevruchten geïmiteerd kunnen worden. Aan het ruwe materiaal wordt wat zetmeel, zout, krabaroma en soms wat echt krabvlees toegevoegd, waarna het spul in staafjes gesneden, gekookt en gekleurd wordt. De meest gebruikte kleurstof voor krabstick is cochenille; krabsalade bestaat dus voor een groot deel uit goedkope vis, nepkrabaroma en gemalen luizen. Enjoy your meal!

5. Ham

Dat schouderham geen echte ham is, maar een samenplaksel van verschillende stukken vlees uit andere delen van het varken, is bekend. Maar hoe wordt deze ham nu gemaakt? Nou, eerst worden stukken vlees uit de bovenbil en schouder van het varken gepekeld. Dat is geen gezellig badje waar de lapjes even in weken; de zoutoplossing wordt met tientallen naalden diep in het weefsel geperst. Op die manier neemt het vlees veel water op, wat meer kilo’s schouderham oplevert voor minder geld. Daarna gaat het vlees een paar uur in een ronddraaiende trommel om het bindweefsel te kneuzen, zodat het water goed wordt vastgehouden. Ook wordt de buitenkant van de stukjes vlees door de wrijving een plakkerige laag, zodat de stukken straks goed aan elkaar hechten. Daarna wordt het vlees in een vorm geperst, gekookt en de schouderham is klaar. Iets duurdere uitvoeringen als ‘Yorkham’ krijgen een randje nepzwoerd mee, dan lijkt het nog meer op authentieke ham. Geniet van je broodje ham!

Kortom eet vers, puur en natuurlijk!!!

Love, C

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s