Zoete aardappel

Help wat moet je nu weer maken?

Het weekend is in zicht en dat betekent weer veel tijd met vrienden en familie doorbrengen. Gezellig met elkaar borrelen en eten. Krijg jij dit weekend ook eters en weet je even niet wat je nu weer moet klaarmaken…?

Probeer eens de zoete aardappel! In veel gezinnen staat de aardappel dagelijks op het menu. Denk maar aan overheerlijke ovenschotels, aardappel puree etc. Maar wist je dat je met de zoete aardappel: de bataat, precies hetzelfde kunt doen?

De zoete aardappel of bataat (Ipomoea batatas) is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). De zoete aardappel is een zetmeelhoudende knol, een verdikking van de wortels.

De zoete aardappelen worden gebruikt in de Surinaamse keuken. Bij de bereiding worden de zoete aardappels geschild, gekookt en meestal met kruiden geserveerd als bijgerecht. In Canada zijn zoete aardappels ook erg populair, met name in de vorm van frietjes, de zogenaamde “Sweet Potato Fries”.

Voordelen:

 • Langzame koolhydraten en vezelrijk. De zoete aardappel bevat veel vezels, zodat je snel vol zit. De koolhydraten (suikers) in zoete aardappels worden pas in de dikke darm verteerd en niet zoals bij snelle suikers al aan het begin van de spijsvertering.
 • Geen pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel, ‘vreetbuien’ blijven dus achterwege!
 • Vetverbranding, de bataat stimuleert de aanmaak van het eiwithormoon adiponectin. Dit hormoon heeft een gunstige invloed op de werking van het hormoon insuline, waar het suikergehalte in ons bloed mee gereguleerd wordt. Met een bloedsuikergehalte dat stabiel is, maak je het je lichaam makkelijker om vet te verbranden.
 • Nutriëntrijk, de zoete aardappel voedt goed. Hij zit boordevol vitamine C en bètacaroteen, evenals het mineraal kalium, dat weer een gunstige invloed heeft op het zenuwstelsel. Tevens bevat hij fytonutriënten. Fytonutrienten helpen zware metalen uit ons lichaam te verwijderen.
 • Gluten- en cholesterolvrij.

Nadelen:

De zoete aardappel bevat de suiker raffinose, dat winderigheid veroorzaakt doordat deze suiker niet verteerd wordt in het voorste gedeelte van het spijsverteringsorgaan, maar pas in de dikke darm.

Hoe te bereiden?

Het hoogste gehalte aan voedingsstoffen zit in de schol. Schil de bataat dus niet!! Gewoon schobben die knol en snijden maar.

 • Koken. Het koken is precies hetzelfde als bij gewone aardappels. Snijd de groente in stukken van gelijkmatige grootte en zet ze voor driekwart onder water met een snufje zout. De kooktijd is 15-25 minuten. Na het koken kun je ze direct opdienen, maar je kunt er ook zoete-aardappelpuree van maken. Voeg dan bij het pureren naast amandelmelk wat boter en peper en zout toe!
 • Bakken of grillen. Snijd de aardappel in plakjes of blokjes en bak deze op matig vuur in de koekenpan met wat boter of olie in ongeveer 20 minuten lichtbruin en gaar. Of rooster ze in 30 minuten gaar.
 • Oven. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de zoete aardappel in blokjes van 2-3 centimeter dik en spreid ze uit op een ingevette ovenschaal. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi het geheel met grof zeezout en wat zwarte peper. Na 45-60 minuten is de aardappel mooi bruin en gaar.
 • Frituren. Verwarm de frituur voor op 160 graden. Maak de zoete aardappel schoon en snijd deze in dikke frieten. Dep ze goed af en bak ze 4-5 minuten voor. Laat ze uitlekken in een vergiet met keukenpapier terwijl je de frituur opkrikt tot 180 graden. Bak de friet dan in kleine porties in enkele minuten krokant en bruin.

Waar te koop?

De bataat is bijna overal te koop. De eko winkels hebben ze in ieder geval!

Love, Claire

 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Heel lekker! Onze AH XL verkoopt ze ook! With love ♥ S.

  1. ClairesDietFiles schreef:

   Oeh ik heb ze hier nog niet in de AH gezien, maar thanks voor de tip 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s