Een healthy lifestyle maar toch aankomen?

Geen controle over je gewichtstoename?

Het zien van extra kilo’s op de weegschaal of het strakker zitten van je kleding zijn veel voorkomende problemen. Veel mensen denken gezonde levens keuzes te maken, maar er zijn heel wat andere factoren die invloed kunnen uitoefenen op ons gewicht die we niet kunnen controleren. Denk bijvoorbeeld aan hormonale problemen of de bijwerkingen van een medicijn.

Hieronder ga ik je zeven gezondheidsproblemen schetsen die een oorzaak kunnen zijn voor gewichtstoename.

1. Je bent depressief

Veel antidepressiva leiden tot gewichtstoename. Dus als je depressief bent en je neemt hiervoor medicatie, kun je gemakkelijk een paar kilo aankomen. Ook wanneer je geen pillen neemt is er bewijs dat depressieve gevoelens tot gewichtstoename leiden. Depressieve mensen kunnen meer calorie- of vetrijke voeding consumeren dan mensen zonder depressie. Ook zie je vaak dat mensen die aan een depressie leiden minder fan zijn van fysieke activiteiten. Hetgeen juist heel goed is tegen het bestrijden van een depressie.

Oplossing?

Wanneer je merkt dat de antidepressiva de dader is van je gewichtstoename, adviseer ik je deze langzaam af te bouwen. Als je medicijnen niet de schuld zijn, probeer dan eens wat vaker te doen in de sportschool of sluit je aan bij een steungroep. Het bijwonen van bijeenkomsten van bijvoorbeeld Weight Watchers is een geweldige manier om sociale steun te verkijgen wat een positieve bijdrage kan hebben op je depressie.

2. Je neemt de verkeerde medicijnen

Er is een lange lijst van medicijnen die gewichtstoename kunnen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan de pil, teveel hormonen voor hormoontherapie, steroïden, beta-blokkers voor hart-en vaatziekten en bloeddruk, anti-epilepsie medicijnen, borstkanker medicijnen zoals tamoxifen, sommige behandelingen voor reumatoïde artritis, en zelfs sommige migraine en maagzuur medicijnen, kunnen leiden tot gewichtstoename.

Sommige medicijnen kunnen de eetlust of metabolisme beïnvloeden. Terwijl anderen ervoor kunnen zorgen dat je je beter gaat voelen waardoor je je eetlust verliest.

Oplossing?

Als je vermoedt dat je medicatie van invloed is op je taille, kan je aan je arts vragen om een alternatieve behandeling die niet zo’n bijzonder neveneffect zal hebben te vinden.

3. Je darmen zijn traag

Spijsvertering problemen, zoals een trage stoelgang, kan ook zorgen voor overtollige kilo’s. Ideaal is wanneer je eet, en dan, een uur of zo later, je naar de wc moet. Maar ook met twee keer per dag bevind je je nog in de gezonde range. Als je niet regelmatig naar de wc moet kan dit komen door bijvoorbeeld: uitdroging, medicijnen, weinig vezels, of zelfs een gebrek aan een goede darmflora.

Oplossing?

Als constipatie je enige symptoom is probeer dan een probiotica. Daarnaast is hydratatie in combinatie met een dieet boordevol vezelrijke voedingsmiddelen de sleutel tot succes. Maar je kunt ook beginnen met het drinken van een vezel poeder, zoals Psylliumvezels, vermengd met water. Als je dit alles hebt geprobeerd en nog steeds problemen ondervindt, raadpleeg dan een arts om andere andoeningen uit te sluiten (hypothyreoïdie of een neurologisch probleem).

4. Je lichaam mist bepaalde voedingsstoffen

Een laag vitamine D , magnesium of ijzergehalte kan je immuunsysteem in gevaar brengen, je energie niveau doen dalen of je stofwisseling vertragen. Dit kun je compenseren met cafeïne, snoep en simpele koolhydraten.

Oplossing?

Terwijl je probeert je ijzergehalte te verhogen door het eten van rood vlees en spinazie en je magnesium gehalte te verhogen met paranoten of amandelen. is het bijna onmogelijk om voldoende melk te consumeren of om voldoende zonlicht te krijgen. Het is belangrijk om te weten dat je tijdelijk een juiste dosis aan vitamine D kan slikken. Als je teveel neemt kun je nierstenen krijgen. Je moet je bloed om de drie maanden testen, zodat je arts de juiste dosis voor kan schrijven. Een ijzersupplement toevoegen is minder lastig , maar het is nog steeds verstandig om je arts te laten checken of je geen hypothyreoïdie hebt of andere ziekten die tot gewichtstoename kunnen leiden, voordat je begint met het nemen van supplementen.

5. Je wordt ouder

Ouder worden is onvermijdelijk. Ouder worden kan je metabolisme vertragen.  Rond de 40 of 50 verbranden we minder calorieën dan op 20 jarige leeftijd. We moeten dus meer bewegen en minder voedsel nuttigen om de stofwisseling te verhogen. Sommige studies tonen aan dat sporten nog belangrijker zou kunnen zijn dan de voeding om op lange termijn op gewicht te blijven.

Oplossing?

Het eten van magere eiwitten zal ertoe leiden dat je lichaam efficiënter calorieën zal gaan verbranden. Het kiezen van vetarme eiwitten en het verminderen van koolhydraten zijn goede manieren bij het voorkomen van onnodige kilo’s.

6. Musculoskeletale aandoeningen

Musculoskeletale aandoeningen zoals Plantaire fasciitis (een onsteking van de fascie aan de onderkant van de voetzaal), maar ook artrose en knie of heup pijn, kunnen leiden tot onbedoelde gewichtstoename. Fasciitis plantaris kan zeker een grote invloed hebben op je fysieke activiteit.

Oplossing?

Wijzig je trainingsprogramma naar fietsen of zwemmen in plaats van krachttraining. Zoek een fysiotherapeut die een passend programma voor je specifieke behoeften-vraag opstelt.

7. Je hebt het syndroom van Cushing

Gewichtstoename gepaard met hoge bloeddruk, osteoporose en veranderingen in je huid gepaard met paarsrode striae op je buik en blozende wangen, kan een teken zijn dat je lichaam voedingsstoffen niet verwerkt zoals het zou moeten zijn, als gevolg van een bijnier die teveel cortisol produceert. Het syndroom van Cushing komt niet erg vaak voor, maar een van de symptomen is  een abnormale vetafzetting rond de buik, waardoor de benen dunner worden.

Oplossing?

Als je vermoedt dat je gewicht toeneemt en dit niet ligt aan je eetgewoontes, medicijnen of gebrek aan lichaamsbeweging kun je een paar testen afleggen, waaronder een bloed- en urineonderzoek, om een ​​nauwkeurige controle van  je cortisol niveaus van je lichaam te krijgen. Als de niveaus te hoog worden geacht, dan zal je arts aanvullende testen uitvoeren, zoals een CT- scan van de hypofyse en de bijnieren, om te bepalen of een dergelijke tumor bestaat. Als de tumor wordt bevestigd, zullen de artsen waarschijnlijk een operatie uitvoeren om de tumor te verwijderen.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s