Waarom snoozen slecht voor je is!

Waarom is snoozen slecht?

Afgelopen week had ik het met mijn vriendinnetjes over snoozen. Ze vroegen mij of snoozen nu zo nuttig of schadelijk is. Mijn antwoord hierop was: Vraag jezelf eens af waarom heb je het nodig om te snoozen en voel je je er beter bij? In de realiteit is snoozen een teken van onvoldoende of slechte kwaliteit van de slaap, daarnaast maakt het je functioneren gedurende de dag moeilijker.

In veel gevallen kan je lijden aan wat wij noemen de “sociale jetlag”. Je slaapt veel langer in het weekend en op doordeweekse dagen, gezien de drukte van je baan of gezin, slaap je korter. Het activeren van je snooze-alarm is een vruchteloze poging om de slaap die je echt nodig hebt te verkrijgen.

Waarom worden we vermoeid wakker?

Wanneer je je snooze alarm aanzet, verstoor je je huidige fase van je slaap. En….Helaas, gefragmenteerde slaap is erger dan geen slaap. Wanneer je je REM-slaap onderbreekt met je snooze alarm, kan dit een negatieve invloed hebben op het verwerken van je emotioneel beladen herinneringen van de vorige dag. Daarnaast kan gefragmenteerde slaap leiden tot humeurigheid, cognitieve problemen en problemen met aandacht.

Wat kunnen we doen om dit te voorkomen? Ten eerste moeten we ons realiseren dat in veel gevallen ons lichaam ons een signaal geeft wanneer we niet genoeg slapen. Probeer dan een half uur eerder naar bed te gaan. Schakel alle lichtbronnen die over bijzonder veel blauw licht beschikken ten minste een uur voor het slapen gaan uit. Blauw licht vertraagt ​​de productie van melatonine waardoor je bij het ontwaken nog over een kleine hoeveelheid slaap hormoon in je bloed beschikt. Begrijp je nu waarom je ’s ochtends zo’n moeite hebt met wakker worden?

De bottom line is: Het aanraken van de snooze-knop is een slecht alternatief voor een gezonde slaap! 

Hoe moet het dan wel…? 

Zet bijvoorbeeld je wekker op een plek die niet binnen handbereik is of koop een Wake-up Light wekker aan. Deze wekker wekt je met licht dat zwak begint te schijnen en gedurende een half uur steeds feller wordt. Je kunt ook overwegen om een apparaat aan te schaffen die de temperatuur van je slaapkamer verhoogt ongeveer een uur voordat het tijd is om op te staan. De stijgende lichaamstemperatuur is een signaal om wakker te worden.

Maar het eenvoudigste is natuurlijk gewoon je wekker zetten op de tijd dat je er echt uit moet!

Get a good night’s sleep tonight!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s