Wat is nu beter voor je: amandelpasta of pindakaas?

De afgelopen jaren, is amandelboter de meest gekozen notenboter onder de bewuste eters. Maar…. de romige amandelpasta is niet goedkoop (het is vaak 3 keer zo duur als pindakaas). En is amandelpasta dan zoveel gezonder dan pindakaas? Ik ben de afgelopen week op onderzoek uit gegaan en dit kwam ik tegen:

Macronutriënten

Als het gaat om koolhydraten, eiwitten en vet kun je stellen dat amandel-en pindakaas  twee-eiige tweelingen zijn. Je kunt een grammetje verschil opmerken, maar daar blijft het dan ook bij. Een eetlepel van beide is hoog in calorieën (200) maar gaat gepaard met veel eiwitten (ongeveer 7 g) en gezonde vetten. Sommige voedingsdeskundigen wijzen erop dat amandelpasta’s over een iets hogere concentratie aan goede vetten beschikken, maar het verschil is nominaal.

Micronutriënten

Binnen de micronutriënten is een waar verschil te zien. Amandelpasta scoort hoger op vitamine E en magnesium. Vitamine E is een antioxidant en magnesium is belangrijk voor gezonde botten en je centrale zenuwstelsel. Amandelpasta beschikt ook over meer calcium en ijzer dan pindakaas.

Natuurlijk en biologisch

Het maakt niet uit welke notenboter je kiest, het blijft uitkijken voor toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen. De ingrediëntenlijst moet iets meer zijn dan: “deze notenboter bevat oude noten“. Het is makkelijker om een amandelpasta te vinden zonder toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen dan een pindakaas.

En als het gaat om biologisch, dan moet je voorzichtiger zijn met pindakaas. Pinda’s zijn slechts een van die gewassen net zoals soja en maïs die zo over geproduceerd worden. Ze groeien moeilijk, dus  komen er veel pesticiden aan te pas. Als de pindakaas niet biologisch is wil je hem echt niet eten 🙂

Andere factoren

De pinda plant is erg gevoelig voor schimmels genoemd aflatoxine, die worden geassocieerd met een scala aan ziekten. Aflatoxine hebben een negatief effect op de lever en de allergene werking.

Amandelboter heeft een positieve invloed op je gewicht. Amandelen zijn voedzaam. Pinda’s hebben de neiging om meer verslavend te werken.  Ook kunnen ze een opgeblazen gevoel veroorzaken, omdat ze technisch gezien peulvruchten zijn en dus geen noten.

Love, C

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Pingback: Amandelboter
  2. Erwin schreef:

    Amandelen kunnen net zo goed aflatoxine bevatten.

  3. Erwin schreef:

    *Hoewel in mindere mate dan pinda’s, moet ik erbij zeggen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s