9 ‘gezonde’ alternatieven die net zo slecht zijn als de originele varianten!

De “gezondere” variant – is niet altijd de beste. In sommige gevallen zoals de low-cal, vetvrije varianten vinden we nog minder gezondere ingrediënten dan de originele varianten. Neem bijvoorbeeld: vetvrije dressing. Fabrikanten verwijderen wat vet en vervangen deze met minder gezonde ingrediënten, zoals high-fructose siroop. Hieronder volgen een paar zogenaamde gezonde voedingsmiddelen die helemaal niet beter zijn dan de originelen.

0% vet melk

Ik weet precies wat je denkt…. 90 calorieën in een portie en absoluut geen vet. Dit MOET een winnaar zijn! Denk opnieuw. Als bedrijven al het vet uit de melk halen, verwijderen ze ook de goede vitaminen zoals A en D. Terwijl sommige magere melk soorten de verwijderde vitamine A en D weer terug toevoegen zijn dit niet de natuurlijke vitamine uit het melkvet. Bovendien leidt het meeste minder vet voedsel ertoe dat mensen meer gaan eten, omdat de voeding veel minder vullend is.

Pindakaas met 30% minder vet

Sommige mensen kunnen stressen over de hoeveelheid vet calorieën in pindakaas. Maar noten bevatten goede bronnen aan gezonde vetten. Het verlaagde vetgehalte in sommige versies van pindakaas wordt vervangen door extra zoetstoffen en lege koolhydraten.

Vleesvervangers op basis van soya

Volgens Dr Oz, beschikken veel vleesvervangers gemaakt met soja-eiwit, over minder vet en verzadigd vet dan echte vleeswaren. Dr Oz legt ook uit dat de meeste van deze vleesvervangers, zoals nep-biefstuk reepjes en kip nuggets,  vol worden gestopt met toegevoegde suikers, vetten en geraffineerd meel.

Probeer liever edamame of tofu. Beide opties zitten vol met calcium en omega-3 vetten, die jouw risico op het ontwikkelen van dementie kunnen verlagen.

Glutenvrije koekjes (als je geen coeliakie of gluten intolerantie hebt)

Glutenvrij, betekent niet dat het een gezond alternatief is. Zo bevatten veel glutenvrije producten meer calorieën en verzadigde vetten dan normale producten.

Vet vrije popcorn uit de magnetron

Het is zo makkelijk om een zak popcorn in de magnetron te doen als je lekker thuis op de bank een film aan het kijken bent. .

Maar…….popcorn maken is niet zo gezond, want bij het opwarmen komt diacetyl vrij. Dat is een stof die voorkomt  in de natuur, bij fermentatie, als je gist toevoegt aan suiker. Maar in de voedingsindustrie wordt diacetyl ook gebruikt als additief om de voeding wat sterker te doen smaken. Diacetyl kan in boter zitten, in alcoholische dranken als bijvoorbeeld bier, in chocolade en in popcorn. Het is een toegelaten smaakstof in Europa.  Acht jaar geleden zeiden wetenschappers dat er geen veiligheidsrisico’s waren als diacetyl werd toegevoegd aan margarine.

Ondertussen zijn er studies die erop wijzen dat diacetyl niet zo veilig is. Vooral niet in bereidingen waar een temperatuurverhoging aan te pas komt. Dan komen dampen vrij die we inademen en die bronchiolitis kunnen veroorzaken, een ziekte van de longblaasjes.  Bovendien zijn er ook recente studies die erop wijzen dat de stof als ze in de longen zit, ons DNA zou aantasten en dan spreken we van een kankerverwekkend effect.

Gezonde diepvriesmaaltijden 

Dit is wat er in je bevroren maaltijd zit : butylhydroxytolueen, een chemische stof die gebruikt wordt om vlees dat is gekoppeld aan een verhoogd risico van kanker te behouden. Ook, een chemische stof die behoort tot een groep olie- achtige vloeistoffen die gebruikt worden in geneesmiddelen en voedingsmiddelen.

Het kan ook worden gevonden in scheerschuim en in verschillende soorten suiker zoals dextrose, melasse, glucosestroop, maltodextrine, en high-fructose siroop.  Oh, en vergeet niet dat in elk van deze “gezonde” diepvriesmaaltijden het vet vervangen wordt door heel veel natrium. Bijna de helft van je dagelijkse behoefte.

Groente chips

Dit zijn waarschijnlijk een van de meest misleidende snacks ten alle tijden. Chips gemaakt van groenten – hoe kan dat niet gezond zijn? Denk er eens over na- chips zijn ook technisch gemaakt van een groente (zij het een zetmeelrijke een). En groente chips zijn net zo zout. Soms voegen ze ook nog een kleurstof aan het aardappelzetmeel zodat ze meer lijken op groente. Al met al ben je beter af wanneer je 12 tot 15 gebakken tortilla chips in een avocado salsa dipt.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s