Ga griep en verkoudheid te lijf!

De afgelopen dagen hoor ik steeds meer mensen om mij heen klagen over griep verschijnselen.

En wees eerlijk an apple a day to keep the doctor away gaat niet altijd op. Het blijkt dat het eten van een aantal mooie  en verrassende voedingsstoffen een positieve invloed kan hebben op je immuunsysteem.

De volgende ingrediënten kunnen ervoor zorgen dat je de griep niet krijgt:

1. Yoghurt

Probiotica, of de “levende actieve culturen” gevonden in yoghurt, zijn gezonde bacteriën die de darm en het darmkanaal vrij van ziektekiemen houden.

2. Haver en Gerst

Deze korrels bevatten beta-glucanen, een type vezel met een antimicrobiël en antioxidant vermogen, krachtiger dan echinacea. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer dieren haver en/of gerst eten zij minder kans hebben op griep, herpes. Voor de mens geldt dat deze korrels de immuniteit verhoogt, de wondgenezing versnelt en antibiotica beter zijn werkt laat doen.

3. Knoflook

Deze krachtige ui  bevat de werkzame stof allicine, die infecties en bacteriën bestrijdt. Daarnaast is knoflook cholesterolverlagend en verlaagt het risico op kanker, een hartaanval en een hersenbloeding. Redenen genoeg om wat vaker knoflook aan je maaltijd toe te voegen.

4. Vis

Vis bevat selenium. Selenium vind je in schelpdieren zoals oesters, kreeft, krab en mosselen. Het helpt witte bloedcellen bij het produceren van cytokines-eiwitten die duidelijk griepvirussen uit het lichaam helpen. Zalm, makreel en haring zijn rijk aan omega-3 vetten, die ontstekingen verminderen en de longen bescherming tegen verkoudheid en luchtweginfecties.

5. Kippensoep

In kippenvlees bevindt zich een eiwit met het aminozuur cysteïne. Dit zwavelbevattende aminozuur werkt als antioxidant en verwijdert giftige stoffen uit het lichaam. Het helpt bij het onderhoud van het immuunsysteem. Ook verdunt cysteïne slijm waardoor dit makkelijker opgehoest kan worden of via de neus het lichaam kan verlaten. virussen worden met het slijm snel verwijderd. Kippensoep onderdrukt ook nog eens de werking van witte bloedcellen die ontstoken zijn. Hierdoor wordt het hoesten verminderd. Daarnaast wordt kippensoep goed verdragen bij misselijkheid. Het is niet voor niks dat kippensoep al eeuwenlang een bekend medicijn bij griep en verkoudheid is.

6. Thee

Thee bevat L-theanine, het aminozuur dat je immuunsysteem een boost geeft.

7. Rundvlees

In Rundvlees zit zink, een mineraal dat verkoudheid verjaagt en voorkomt.

8. Sweet Potatoes

Om sterk en gezond te blijven, heeft je huid vitamine A nodig. Vitamine A speelt een belangrijke rol in de productie van bindweefsel, een belangrijke component van de huid. In zoete aardappelen zit vitamine A.

9. Champignons

Studies tonen aan dat paddenstoelen de productie en de activiteit van witte bloedcellen verhogen, waardoor ze agressiever worden.  Dit is belangrijk wanneer je een infectie hebt.

Love, C

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s