Freekeh- De nieuwe Quinoa?

Freekeh, frikeh of farik?

Net wanneer je eindelijk geleerd hebt hoe je quinoa uit moet spreken ( kien – wa ), is er alweer een ander nieuwe graan in opkomst met ook weer zo’n raar klinkende naam. Ik heb het over freekeh ( freak- eh ). Nu zul je je aanvragen wat is dit?

Nou, freekeh (of farik of ‘groene tarwe’) is tarwe, maar het is tarwe dat geoogst is wanneer het nog jong en groen is. Vervolgens worden ze  geroosterd. De smaak is vergelijkbaar met bulgur. Het is vergelijkbaar met gerst kwa textuur en smaak en het heeft een notige en vooral rokerige smaak.

Waarom zo gezond?

Waarom is groene tarwe anders dan gewone tarwe ? Onderzoekers hebben geconstateerd dat, omdat het wordt geoogst wanneer het jong is, het graan meer eiwitten, vezels en mineralen behoudt dan in de volwassen tarwe. Freekeh scoort ook laag op de glycemische index. En als je het vezelgehalte van freekeh met andere granen vergelijkt, scoort ze heel hoog, met drie keer zoveel vezels als bruine rijst en twee keer zoveel vezels als quinoa. En zoals iedereen die ooit op een dieet is geweest kan je vertellen, hoe meer vezels je eet, hoe voller je voelt en hoe makkelijker het is om gewicht te verliezen. Verder bevat freekeh resistent zetmeel, dat is een soort koolhydraat die zich gedraagt ​​als een vezel zodat je je eerder verzadigd voelt.

Waar te koop?

Freekeh komt in zowel hele als gebarsten vormen voor. Het is nog steeds een beetje een uitdaging om het te vinden in de Nederlandse supermarkten, maar je kunt het online bestellen bij de: Libanese winkel.

Hoe te bereiden?

Een ander voordeel van groene tarwe is dat het snel kookt, in vergelijking met veel volle granen – in slechts 20 minuten. Je kunt het gebruiken in plaats van bruine rijst in gerechten zoals risotto’s en salades . Met zijn stevige structuur, geheel gekookt is freekeh ook erg leuk te combineren met yoghurt en fruit.

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s