10 Glutenvrije Graansoorten

Glutenvrij? Denk maar niet dat je vast zit aan alleen rijst en maïs voor de rest van je leven.

Er zijn tal van glutenvrije opties waar mensen over de hele wereld van genieten. En ze zijn niet alleen lekker, maar deze korrels bieden ook een bron van voedingsstoffen die aan Gluten vrije diëten niet mogen ontbreken, zoals B-vitamines, ijzer en vezels.

1. Amaranth

Amaranth is geen graansoort, maar een zaad en bevat geen gluten. Het behoort tot de familie van quinoa en wordt in Zuid-Amerika verbouwd. Het zaad werd al door de Azteken gegeten en werd bij religieuze ceremonies als dank aan de goden geofferd. Het woord ‘Amaranth’ betekent onsterfelijk en dankt zijn naam aan het feit dat de plant niet direct afsterft zodra de zaden rijp zijn. Amaranth bevat onder andere: plantaardige eiwitten, vitaminen (B en E), mineralen( ijzer) en vezels.

Hoe te bereiden?

Amaranth kun je koken of poffen. Door poffen krijgt het een lekkere nootachtige smaak. Doe de Amaranth in een pan met olie, deksel erop en poffen maar. Gekookte amaranth wordt vaak wat papperig en is daardoor prima te gebruiken voor soep en pap.  Een andere optie is om Amaranth in de vorm van rijst te eten. Voeg er wat groenten en vlees, vis, vegetarisch aan toe en klaar ben je.

2. Boekweit

Boekweit was tot een eeuw geleden een veelgebruikte voedselbron. Boekweit, werd oorspronkelijk gekweekt in China. Het lijkt op graan maar is het niet. De boekweitplant is verwant aan rabarber, varkensgras en veldzuring. Het is goed voor de bloedvaten, met name de haarvaten, de allerkleinste bloedvaatjes. Wetenschappers denken dat er minder cholesterolafzettingen aan de bloedvatwanden gegenereerd worden door het eten van veel boekweit en dit zorgt voor een kleiner risico op hoge bloeddruk. Daarnaast bevat boekweit erg veel magnesium, een stof die de bloedvaten rustiger maakt wat ook leidt tot een risico verlaging op hoge bloeddruk.

Een ander bijkomend voordeel is dat Boekweit bijzonder rijk is aan oplosbare vezels, wat belangrijk is als je op zoek bent naar voedingsproducten die je bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Hoe te bereiden?

Kook Boekweit zoals rijst en voeg citroensap, olijfolie en kruiden toe om het op smaak te brengen! Heb je meer zin in een pannenkoek, ook dan is Boekweit heel goed in te zetten. Het Boekweitmeel is namelijk erg geschikt om pannenkoeken te maken 🙂

3. Teff

Teff is een gewas uit de grassenfamilie. De oorsprong van teff ligt waarschijnlijk in Ethiopie.  Dit graan wat over een nootachtige smaak beschikt heeft heel veel kleine zaadjes en grote voedingsstoffen: het is niet alleen eiwitrijk, maar het bevat ook meer dan 30 procent van je dagelijkse waarde aan  vitamine B1, een voedingsstof die het lichaam helpt tegen het vechten van stress. Daarnaast is het een verrassend goede bron van calcium.Dit maakt het een interessant product voor onder meer verganisten en ouderen.  Daarnaast bevat teff veel meer langzaam verteerbare, complexe koolhydraten dan andere granen. Hierdoor heb je langer een gevuld gevoel.

Hoe te bereiden?

Teff meel kan gecombineerd worden met ander glutenvrij meel en gebruikt worden in pannenkoeken of in soep als verdikkingsmiddel. Ook kun je Teff als ontbijt gebruiken. Joannusmolen heeft “Breakfast Teff ontbijt”. Voeg hier warme of koude (plantaardige) melk, roer het door en klaar is kees 🙂

4. Millet (gierst)

Miller is glutenvrij en valt onder de verzamelnaam gierst. Het is een zeer goede bron van enkele zeer belangrijke voedingsstoffen, zoals mangaan, fosfor en magnesium. In Nederland vindt je vooral de soorten millet en sorghum. Ook gierst kun je eten als vervanger van rijst, quinoa en couscous.

Hoe te bereiden?

Millet kun je kant en klaar kopen bij de Eko- plaza. De lichtzoete smaak leent zich goed om er een lekker ontbijtje van te maken met bijvoorbeeld gedroogd fruit en honing. Millet is ook heerlijk in salades.

5. Sorghum

Sorghum, een Afrikaanse plant is net als millet een verzamelnaam voor ‘gierst’.  Het heeft een wat mildere smaak dan millet en is wat steviger. Hij is hoog in antioxidanten, beschikt over meer polyfenolen dan bosbessen en granaatappels,

Hoe te bereiden?

Dit  glutenvrije graan kun je net zo gebruiken als rijst en is ook verkrijgbaar in de vorm van meel. Zo kun je er heerlijke muffins en koekjes van maken of pop gierst als popcorn met een beetje olie en meng met kaneel en suiker!

6. Forbidden Rice

Eeuwen geleden werd zwarte rijst bestempeld als ‘Forbidden Rice “in het oude China, alleen edelen mochten ze opeten. Vandaag wordt het levensmiddel vooral gebruikt in Azië voor voedseldecoratie, noedels, sushi en desserts. Het graan bevat weinig suiker, maar zit boordevol gezonde vezels en plantenstoffen. Eén lepel zwarte rijst zemelen bevat meer gezondheidsbevorderende anthocyaan-antioxidanten dan een lepel van bosbessen. Ook bevatten ze minder suiker, meer vezels en vitamine E anti-oxidanten.

Hoe te bereiden?

Goed afspoelen, dan in ruim water in ongeveer 45-60 minuten zachtjes koken. Afgieten en even laten staan. Je kunt de rijst ook een nacht voorweken in koud water, dat verkort de kooktijd en je krijgt een zachter eindresultaat.

7. Bhutan Rode Rijst

Een langkorrelige rijstsoort uit Thailand, vergelijkbaar met jasmijnrijst, maar ongepeld, dus wat dat betreft beter vergelijkbaar met zilvervliesrijst, maar dan wel lekker. Rode rijst heeft een stevige beet en een nootachtige smaak.

In China wordt dit voedingsmiddel al eeuwen lang gebruikt om verschillende aandoeningen aan te pakken. Vooral problemen met de spijsvertering en de darmwerking worden met deze rijst opgelost.  Daarnaast heeft de rode rijst dankzij de plantensterolen een positieve invloed op je cholesterolspiegel.

Hoe te bereiden?

Goed afspoelen, dan in ruim water in ongeveer 45-60 minuten zachtjes koken. Afgieten en even laten staan. Je kunt de rijst ook een nacht voorweken in koud water, dat verkort de kooktijd en je krijgt een zachter eindresultaat.

8. Job’s Tears

Vergelijkbaar met gerst (minus de gluten), dankt deze taaie korrel zijn naam aan zijn teardrop-achtige vorm. Bovendien, wordt de korrel medicinaal ingezet als een behandeling voor kanker in China. Onderzoek suggereert dat deze korrel kankercellen kan helpen doden en/ of voorkomen van de verspreiding van kankercellen, waaronder longkanker.

Hoe te bereiden?

Ideaal om aan soepen en stoofschotels toe te voegen. Of combineer de Job’s Tears met wilde rijst.

9. Tapioca

Tapioca wordt gemaakt van cassave. Qua voedingsbron wordt tapioca redelijk goed verdragen door veel mensen. Het bevat geen gluten en hoewel het zetmeel is, laat het je bloedsuiker redelijk met rust. Maar ook juist omdat het puur zetmeel is, is het verstandig om dit met mate te nuttigen als je graag gewicht kwijt wil raken.

10. Quinoa

Zie mijn vorige post!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s