Voeding en Stress

Keep Calm and Don’t Stress is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel factoren hebben invloed op je stress niveau denk bijvoorbeeld aan het telkens eten van je lunch achter je bureau, het geven van een presentatie of het maken van een tentamen. Naast deze factoren heeft wat je precies eet ook invloed op je stress niveau.

En stress is schadelijker dan je zou denken als het gaat om gewicht behouden en verliezen!

Het is een vicieuze cirkel: Stress verhoogt hormonen in je lichaam die ervoor zorgen dat je vet (vooral rond je buik) opslaat, en hoe meer gestrest je bent, hoe meer je hunkert naar stress stimulerende voedingsmiddelen, zoals zoete snacks, die je nog gestrester zullen maken nadat je ze hebt gegeten.

De ”key” is om je te concentreren op het eten van een uitgebalanceerd dieet van schone, gezonde voedingsmiddelen die essentiële vitaminen en mineralen leveren. (Oh, en vergeet niet om te slapen.). Het verminderen van stress is niet alleen belangrijk voor vet verlies of het handhaven van een gezond gewicht, maar het is ook belangrijk voor een gezond, gelukkig leven!

Hier zijn vijf stressverminderende voedingsmiddelen:

  • Avocado’s:  de romige textuur van deze vrucht geeft je voldoening wanneer je lichaam in een toestand van stress hunkert naar eten. Plus, alle goede vetten en kalium die ze bevatten kan uw bloeddruk verlagen (en dus je stress niveau).
  • Bessen: studies hebben aangetoond dat vitamine C helpt het lichaam om te gaan met stress, en bessen zorgen voor een gezonde dosis. Zij geven je ook vezels, dit helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. En je bloedsuiker spiegel is weer gekoppeld aan je stress niveau.
  • Soms heb je meer nodig dan alleen een gezonde maaltijd om te ontstressen. Plan eens een bezoek aan een Yoga school. Op de Weteringschans zit een hele professionele genaamd Delight Yoga: http://www.delightyoga.nl. Zij hebben een hele leuke actie namelijk: De Delight Introduction Card. Deze kaart geeft je de mogelijkheid om allerlei verschillende yogastijlen te ontdekken. En om alle leraren te ontmoeten en te zien met wie het klikt. De Delight Introductie Card geeft je de kans om een maand lang 10 yogalessen te volgen voor maar €50,-.
  • Spinazie: alle donkergroene groenten bestrijden stress door het voeden van uw lichaam met vitamines. Spinazie is daarnaast ook bijzonder rijk aan magnesium. “Magnesium helpt  je lichaam naar een rustige toestand te brengen en verbetert je slaap.
  • Zoete aardappel: als onze lichamen gestrest en moe zijn, hunkeren ze naar koolhydraten, omdat ze op korte termijn energieverhogingen leveren. Echter, de suiker in koolhydraten fungeert als een stress op het lichaam. Zoete aardappelen leveren een geweldig alternatief als het om gezonde koolhydraten gaat. Ze smaken zoet, hebben een lage glycemische index, en zitten vol vezels en voedingsstoffen. Plus ze geven je een behoorlijk voldoen gevoel!
  • Kalkoen: herinner je weer het moment dat je na je Thanksgiving-diner je voelde alsof je meteen een dutje kon doen. Kalkoen zit vol met L-tryptofaan, een aminozuur dat invloed heeft op je serotonine niveau, het creëren van een kalmerend, slaapverwekkend effect. Let er dus op dat je hiervan niet te veel eet voor een grote presentatie.

Enjoy this stress less day and live more 🙂

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s