Super Food of the Week: Quinoa

Wat is Quinoa?

Quinoa is een pseudograan, wat betekent dat het geen graansoort is en niet tot de familie van de grassen behoort zoals bijvoorbeeld tarwe en andere granen. De plant waaraan quinoa zaden groeien behoort tot de familie van de amaranten, waartoe ook bieten en spinazie behoren. Quinoa zaden komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika.

Quinoa zaden bevatten zeer veel vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, B1, B2, B3, B6. B11 (foliumzuur) en E, ijzer, kalium, calcium, magnesium, mangaan, koper, zink en fosfor. Daarnaast bevatten quinoa zaden vrijwel alle essentiële aminozuren en tevens een flinke hoeveelheid plantaardige eiwitten (tot maar liefst 19%), die samen in perfecte balans met elkaar zijn.

Als we naar de voedingswaarden van quinoa kijken zien we dat honderd gram quinoa 392 kcal bevat, 16.2 gram eiwit, 63.9 gram koolhydraten waarvan slechts 1.5 gram suiker en 6.9 gram vet waarvan slechts 1.2 gram het slechte verzadigde vet is. Ook zitten er 3.5 gram vezels in.

Dit resulteert in:

  • Een goede werking van de darmen door de goede vezels
  • Meer energie door de vele mineralen en vitamine B2.
  • Het verminderen van de kans op ziektes door de mineralen en antioxidanten.
  • Het verminderen van migraine aanvallen. Door magnesium ontspannen de bloedvaten in het lichaam en dit kan het aantal en de heftigheid van migraine aanvallen verminderen. Quinoa is een goede bron van magnesium, en daarom is het aan te raden om dagelijks quinoa toe te voegen aan je eten als je veel last hebt van migraine.

Waar koop ik Quinoa?

Quinoa kun je gewoon in de Albert Heijn kopen. Het merk is Lassie en je vindt het in de buurt van de rijst.

Hoe bereid ik Quinoa?

De bereiding is hetzelfde als die van couscous: 10 tot 15 minuten laten wellen in gekookt water, van het vuur halen en even laten afkoelen en klaar is kees :)! Serveer de Quinoa met wat gegrilde groente zoals aubergine en of courgette, voeg er wat humus aan toe. En eventueel een stukje vlees of kip.

Quinoa is gemakkelijk te verkrijgen, dus probeer het gewoon eens!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s