The Power Of Vitamin D

Vitamine D

Vitamine D is essentieel voor gezonde botten. Het meeste van onze vitamine D krijgen we binnen door blootstelling aan zonlicht. In deze post ga ik je uitleggen hoe je ervoor kan zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt zonder het risico te lopen dat de zon je lichaam beschadigt.

Iedereen heeft vitamine D nodig om  calcium en fosfor te absorberen uit hun dieet. Deze mineralen zijn belangrijk voor gezonde botten. Een gebrek aan vitamine D (bekend als vitamine D-deficiëntie) kan leiden tot verzwakking van de botten of nog erger  tot bot-misvormingen.  Bij volwassenen, kan een gebrek aan vitamine D leiden tot osteomalacie, die bot-pijn en gevoeligheid veroorzaakt en draagt mogelijk bij aan osteoporose.

Maar…. Hoe krijgen we nu voldoende vitamine D?

Ons lichaam maakt de meeste vitamine D aan uit zonlicht op onze huid.
Daarnaast krijgen we vitamine D uit sommige voedingsmiddelen, zoals vette vis (bijvoorbeeld zalm, makreel en sardines), eieren en vlees. Vitamine D wordt ook toegevoegd aan alle margarines, melk, sommige ontbijtgranen, soja producten, zuivelproducten, gepastureerde melk en vetarme smeersels.

Hoe lang moeten we doorbrengen in de zon?

Er is niet een algemene aanbeveling die voor iedereen past. Dit komt omdat de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om genoeg vitamine D aan te maken afhankelijk is van een aantal dingen.
Hierbij moet je denken aan je huidtype (bijvoorbeeld, hoe donker je huid is of hoe gemakkelijk je kan verbranden), de tijd van het jaar en welk moment van de dag het is.
De hoeveelheid tijd die je nodig hebt om genoeg vitamine D aan te maken is voor iedereen anders. Korte momenten van blootstelling aan de zon zonder zonnebrand tijdens de zomermaanden (april-oktober) zijn meestal genoeg voor de meeste mensen om voldoende vitamine D aan te maken. Er zijn aanwijzingen dat het meest effectieve moment van de dag voor de aanmaak van vitamine D tussen 11:00-15:00 is.

Een korte periode in de zon is voor de meeste mensen tussen de 10 tot 15 minuten. Hoe groter het gebied van je huid wordt blootgesteld aan zonlicht, hoe groter de kans is dat je voldoende vitamine D opneemt.
Mensen met een donkere huid moeten langer in de zon zitten om dezelfde hoeveelheid vitamine D op te nemen.
Tijdens de winter maanden, krijgen we vitamine D uit ons eigen lichaam (opgeslagen) en uit voedselbronnen.
Hoe langer je in de zon zit, en dan met name wanneer je je niet insmeert, hoe groter het risico op huidkanker. Dus vergeet niet gevoelige lichaamsdelen te bedekken of te beschermen met een zonnebrandcrème met een zonbeschermingsfactor (SPF) van ten minste 15.

Wie loopt risico op een vitamine D-tekort?

Sommige groepen van de bevolking lopen eerder een risico op vitamine D-deficiëntie.

Deze groepen zijn:

  • Alle zwangere vrouwen
  • Alle baby’s en jonge kinderen van zes maanden tot vijf jaar oud
  • Ouderen van 65 jaar en ouder
  • Mensen die niet zijn blootgesteld aan veel zon, bijvoorbeeld degenen die vaak op kantoor zitten of aan huis zijn gebonden
  • Mensen die een donkere huid hebben, bijvoorbeeld die van het Caribisch gebied en Zuid-Aziatische afkomst

Het is belangrijk dat zwangere vrouwen een vitamine D-supplement nemen.

Kun je te veel vitamine D binnenkrijgen?

Een te hoge vitamine D inname kan alleen voorkomen als gevolg van langdurig teveel supplementen gebruiken. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen boven de aanvaardbare bovengrens kunnen kalkafzettingen in het lichaam ontstaan. Met een normale voeding en het opvolgen van het advies voor inname speelt dit niet. Ook langdurige blootstelling aan zonlicht geeft geen risico op een teveel aan vitamine D; de huid regelt dan namelijk de aanmaak. In de praktijk komt een overdosis bij gezonde mensen zelden voor.

Mensen die supplementen slikken worden geadviseerd om niet meer dan 100 microgram vitamine D per dag te nemen.

 

Enjoy the summer!!!

Love, C

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s